Lekka mżawka 4.6

Potwierdzają się korzyści z jedzenia arbuzów

Autor: PAP - Polska Agencja Prasowa 07 Maj 2023 przeczytasz w ok. 2 min.
Potwierdzają się korzyści z jedzenia arbuzów
© PAP
(0) | Czytano:
2,238 razy | przeczytasz w ok. 2 min.

Dwa nowe badania potwierdzają korzystne działanie wprowadzenia arbuzów do diety dzieci i dorosłych – informuje pismo „Nutrients”.

R E K L A M A
0
Czytano:
2,238 razy
Udostępnij

Amerykańskie wytyczne dotyczące diety (DGA) zalecają od 1,5 do 2,5 filiżanki (300-500 ml) owoców dziennie. Obecnie dorośli i dzieci w USA nie osiągają tego celu – spożywają tylko około połowy zalecanej porcji owoców dziennie.

Bogaty w składniki odżywcze arbuz jest obfitym źródłem witaminy C, zawiera też witaminę B6 i dużo wody (92 proc.), przy zaledwie 80 kaloriach na porcję o objętości 2 filiżanek (około 400 ml).

Naukowcy przeanalizowali dane z badania National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Stwierdzono, że ogólna jakość diety była wyższa w przypadku osób regularnie spożywających arbuzy, przy czym owoce te mogą zwiększyć spożycie składników odżywczych i ogólną jakość diety zarówno u dzieci, jak i dorosłych.

Jak wynika z badania, konsumenci arbuzów spożywali więcej błonnika pokarmowego, magnezu, potasu, witaminy C i witaminy A, a także likopenu i innych karotenoidów, natomiast mniej cukrów dodanych i nasyconych kwasów tłuszczowych.

Autorka badania, Kristen Fulgoni, przedstawi wyniki podczas dorocznego zjazdu American Society for Nutrition, który odbędzie się w dniach 22-25 lipca 2023 r. w Bostonie.

Kolejne badanie, również opublikowane na łamach Nutrients, opiera się na wcześniejszych pracach w tej dziedzinie badań, które wskazywały, że suplementacja sokiem z arbuza chroni funkcje naczyniowe przy podwyższonym poziomie cukru we krwi.

Randomizowane badanie z podwójnie ślepą próbą kontrolowane placebo zostało przeprowadzone na Louisiana State University. Praca miała na celu przetestowanie wpływu codziennego spożywania soku z arbuza przez 2 tygodnie.

Obserwowano zwłaszcza potencjalnie korzystny wpływ L-cytruliny i L-argininy – dwóch związków występujących w arbuzie – na biodostępność tlenku azotu i zmienność rytmu serca.

„Zdajemy sobie sprawę, że chociaż wielkość próby była niewielka (18 zdrowych młodych mężczyzn i kobiet) i potrzebne są dalsze badania, ta praca stanowi uzupełnienie zbioru dowodów potwierdzających korzyści z regularnego spożywanie arbuza dla zdrowia sercowo-metabolicznego. Jest on bogatym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy C i likopenu – z których wszystkie mogą pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny i odgrywać rolę w zapobieganiu chorobom serca” – powiedział dr Jack Losso, profesor Louisiana State University’s School of Nutrition and Food Sciences.

Oba badania były finansowane przez Krajową Radę Promocji Arbuza (National Watermelon Promotion Board).(PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ bar/

Oceń artykuł

0%
0%
0%
0%
0%
0%
Oddanych głosów: 0
R E K L A M A
R E K L A M A
Komentarze (0)
dodając komentarz akceptujesz regulamin. Pamiętaj o wzajemnym szacunku! HejtSTOP
Wypadki
Zderzenie kilku pojazdów na DK92 w Kole. Aktualizacja [FOTO]
9
3 godziny temu 39,875

Zderzenie kilku pojazdów na DK92 w Kole. Aktualizacja [FOTO]

Miasto Koło
Wizyty duszpasterskie w Kole rozpoczęte. Sprawdź, gdzie i kiedy duchowni odwiedzają domy [HARMONOGRAM]
7 godziny temu 9,320

Wizyty duszpasterskie w Kole rozpoczęte. Sprawdź, gdzie i kiedy duchowni odwiedzają domy [HARMONOGRAM]

Powiat Kolski
XXX Powiatowa Olimpiada Wiedzy o HIV/AIDS
8 godziny temu 881

XXX Powiatowa Olimpiada Wiedzy o HIV/AIDS

Biblioteka
Sławomir Łosowski w Kole
1 dzień temu 2,753

Sławomir Łosowski w Kole

Powiat Kolski
Pierwszy taki konkurs florystyczny w Powierciu
1 dzień temu 3,956

Pierwszy taki konkurs florystyczny w Powierciu

Gmina Koło
Gmina Koło otrzyma dofinansowanie na projekt parasolowy [WIDEO]
1 dzień temu 7,641

Gmina Koło otrzyma dofinansowanie na projekt parasolowy [WIDEO]

R E K L A M A