Wiele osób kocha smak grillowanych potraw. Na rynku znajdziesz mnóstwo różnych modeli urządzeń, które pozwolą przygotować aromatyczne i smaczne dania. Najczęściej wybieranymi grillami są węglowe, jednak ze względu na przepisy prawne i przeciwpożarowe ich użytkowanie nie jest dozwolone wszędzie. Z tego powodu coraz większą popularnością cieszą się modele gazowe oraz elektryczne. Podpowiadamy, który z nich lepiej sprosta Twoim oczekiwaniom.
Grill gazowy jako źródło energii do podgrzewania rusztu wykorzystuje gaz z butli. Tego typu sprzęt często jest wykorzystywany zarówno w domowych przestrzeniach, jak i w gastronomii. Grille gazowe mogą mieć różne wymiary, dodatkowe półki, miejsca do przechowywania, a także zamontowane kółka, które ułatwiają przestawianie sprzętu. Pokrywa po opuszczeniu zapewnia cyrkulację powietrza a potrawy utrzymują ciepło przez długi czas. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając model gazowy? Przede wszystkim na moc grzewczą, powierzchnię rusztu i obecność wskaźnika temperatury czy dodatkowych półek w środku.
Grille gazowe szybko się nagrzewają, nie emitują dymu i zanieczyszczeń do środowiska, a brak otwartego ognia zwiększa bezpieczeństwo. Odpowiednie dopasowanie mocy grzewczej do danej potrawy pozwala zachować jej smak i aromat. Łatwo można zmniejszyć lub zwiększyć moc palników, dzięki czemu danie może być dopieczone zgodnie z preferencjami każdego z gości. Potrawy z grilla gazowego są tak samo aromatyczne i smaczne, jak w przypadku modeli węglowych. Jeżeli szukasz dobrej jakości urządzenia, sprawdź ranking nowoczesnych urządzeń na stronie: https://magazyn.ceneo.pl/artykuly/grill-gazowy-ranking.
Grill elektryczny podgrzewa ruszt, a w zasadzie płytę z wykorzystaniem prądu. Szybko się nagrzewa i daje możliwość przygotowania ulubionych potraw także wewnątrz pomieszczeń. Z powodzeniem sprawdzi się również jako model na balkon lub do małych przestrzeni, w których nie ma miejsca na duże urządzenia. Wiele ciekawych propozycji znajdziesz na stronie https://magazyn.ceneo.pl/artykuly/grill-elektryczny-na-balkonie. Wśród zalet grilli elektrycznych najczęściej pojawia się łatwe użytkowanie, bezpieczeństwo (brak płomienia i źródła zapłonu), a także możliwość korzystania w pomieszczeniach i przestrzeniach zamkniętych.
Innym rozwiązaniem jest patelnia grillowa (https://magazyn.ceneo.pl/artykuly/patelnia-do-grillowania). Ma wygodną rączkę do przenoszenia, a jej powierzchnia ma charakterystyczne dla rusztu wypustki. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto szuka bezpiecznej alternatywy dla klasycznego grilla i chce cieszyć się smakiem potraw bez tłuszczu przez cały rok. Wiele modeli jest dostępnych z praktyczną pokrywką. Ostateczny wybór poszczególnych modeli zależy głównie od Twoich indywidualnych preferencji.