Już po raz trzeci w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu odbył się Międzyszkolny Konkurs Kulinarny „Człowiek jest tym, co je” dla uczniów klas ósmych szkół podstawowych oraz klas trzecich gimnazjum. Do rywalizacji stanęła młodzież z ośmiu placówek.
Należały do nich: Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Dąbiu, Szkoła Podstawowa nr 5 im. Arkadego Fiedlera w Kole, Szkoła Podstawowa im. Idei Olimpijskiej w Sokołowie, Szkoła Podstawowa im. Olimpijczyków Polskich w Kramsku, Szkoła Podstawowa im. Orła Białego w Powierciu, Publiczne Gimnazjum im. Ireny Sendler w Kramsku, Szkoła Podstawowa w Kiełczewie oraz Zespół Szkolno-Przedszkolny w Kościelcu.
Po uroczystym powitaniu wszystkich zgromadzonych w auli szkolnej przez dyrektora szkoły Marka Sobolewskiego, trzynaścioro uczniów przystąpiło do etapu pisemnego konkursu. Test składał się z 40 pytań jednokrotnego wyboru. Na jego napisanie uczestnicy mieli 45 minut. Po sprawdzeniu części teoretycznej, komisja konkursowa wyłoniła sześć osób, które przeszły do następnego etapu. Pozostałe osoby otrzymały podziękowania za uczestnictwo i nagrody pocieszenia.
Etap praktyczny konkursu obejmował wykonanie dwóch dań: pikantnego kurczaka ze szpinakiem na tagiatelle zatopionego w trzech serach oraz „Przebudzenia” we włoskim stylu, czyli deseru tiramisu z nutką truskawki w asyście złotego karmelu. Każdy uczestnik miał przygotowane stanowisko pracy oraz surowce odważone zgodnie z podaną recepturą. Na wykonanie zadania młodzież miała 90 minut.
Po degustacji dań, jury wyłoniło zwycięzców. Pierwsze miejsce zdobyła Barbara Świątek ze Szkoły Podstawowej w Dąbiu i otrzymała mikser planetarny. Drugie miejsce przypadło Karolinie Rosiak ze Szkoły Podstawowej w Powierciu, która dostała blender. Ostatnie miejsce na podium zajął Piotr Żabierek ze Szkoły Podstawowej w Kramsku i otrzymał wagę dietetyczną. Uczestnicy, którzy zajęli trzy pierwsze miejsca otrzymali również pamiątkowe statuetki. Sześcioro uczniów wyłonionych do drugiego etapu dostało karnety na basen, bony na pizzę oraz dyplomy.