Ślub to wyjątkowy dzień, w którym każda panna młoda chciałaby wyglądać olśniewająco. Makijaż, fryzura, piękna sukienka to jednak nie wszystko. Większość marzy również o zgubieniu zbędnych kilogramów i uzyskaniu świetnej sylwetki, aby w dniu ślubu zachwycić wszystkich gości.
Niestety nie istnieje dieta cud, która pozwala na błyskawiczne odchudzanie. Właściwe tempo zrzucania zbędnych kilogramów powinno kształtować się na poziomie 0,5-1kg na tydzień. Restrykcyjne, monotematyczne diety mogą tylko zaszkodzić i spowodować wystąpienie niedoborów pokarmowych. W konsekwencji mogą pojawić się problemy z łamliwymi włosami i paznokciami, pogorszeniem kondycji skóry, osłabieniem a przecież w tym okresie potrzeba szczególnie dużo energii i każda panna młoda pragnie wyglądać olśniewająco.
Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest wprowadzenie zdrowej diety odchudzającej, która polega na stopniowej zmianie nawyków żywieniowych. Nie należy zostawiać decyzji o odchudzaniu na ostatnią chwilę. Lepiej zaplanować przejście na dietę już kilka miesięcy wcześniej co pozwoli na zdrowy spadek masy ciała. Nie można zapominać również o roli stabilizacji wagi. Etap ten pozwala na uniknięcie efektu jo jo- tak aby zbędne kilogramy już nigdy nie powróciły.
Przedślubna dieta powinna być przede wszystkim urozmaicona. W jadłospisie należy uwzględnić produkty z różnych grup, co pozwoli na dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników: białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin, składników mineralnych. Podstawą diety powinny być warzywa i owoce, które charakteryzują się niską kalorycznością, zawierają dużo błonnika pokarmowego hamującego apetyt. Oprócz tego stanowią bogactwo przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki.
Z produktów zbożowych należy wybierać pełnoziarniste wersje pieczywa, płatków oraz grube kasze. Zawarte w nich węglowodany złożone oraz błonnik dają uczucie sytości na długo i regulują pracę jelit.
Nie należy zapominać również o nabiale, szczególnie produktach mlecznych fermentowanych tj. jogurtach, kefirze, maślance, zsiadłym mleku. Dwie porcje produktów z tej grupy zapewnią odpowiednią ilość wapnia w diecie, co jest istotne dla utrzymania zdrowych kości i wspomagania procesu odchudzania.
Żeby spadek masy ciała wiązał się ze spalaniem tkanki tłuszczowej a nie mięśni w jadłospisie muszą znajdować się źródła pełnowartościowego biała. Najlepiej wybierać chude mięso, ryby i jajka.
Niezmiernie ważne w procesie odchudzania jest także wypijanie odpowiedniej ilości płynów. Przede wszystkim powinna to być woda mineralna niegazowana. Należy pić minimum 1,5litra wody na dzień, aby odpowiednio nawadniać i oczyszczać swój organizm.
Oprócz tego co jemy ważne jest również odpowiednie rozłożenie posiłków w ciągu dnia. Dzięki temu poziom cukru we krwi utrzymuje się na stałym poziomie i nie ma problemów ze spadkiem energii w ciągu dnia.
Zacznij już dziś! Nie odkładaj odchudzania na ostatnią chwilę i nie pozwól, by niedoskonałości figury zepsuły ci humor w tym wyjątkowym dniu. Jako dietetyk służę pomocą w nauce zdrowych nawyków żywieniowych i zrzuceniu zbędnych kilogramów, nie za pomocą restrykcyjnych głodówek, ale smacznej i prostej diety.
ZADZWOŃ I UMÓW SIĘ JUŻ DZIŚ NA KONSULTACJĘ: TEL. 883 281 884