14 kwietnia w murach Szkoły Podstawowej im. Orła Białego w Powierciu unosił się zapach wiosennych potraw, a barwne dekoracje stołów przypominały o nadchodzących Świętach Wielkanocnych.
Tego dnia odbyła się kolejna edycja Gminnego Konkursu „Najpiękniejszy Stół Wielkanocny i Najsmaczniejsza Sałatka”. W wydarzeniu wzięli udział uczniowie reprezentujący cztery szkoły podstawowe z gminy Koło.
Do rywalizacji stanęli uczniowie ze Szkoły Podstawowej im. Idei Olimpijskiej w Sokołowie, Szkoły Podstawowej im. Wisławy Szymborskiej w Kiełczewie Smużnym Pierwszym, Szkoły Podstawowej im. Tony Halika we Wrzącej Wielkiej oraz gospodarze – Szkoła Podstawowa im. Orła Białego w Powierciu. Celem konkursu było nie tylko zaprezentowanie zdolności kulinarnych i estetycznych uczestników, ale także pielęgnowanie tradycji wielkanocnych i integracja uczniów z różnych szkół.
Konkurs rozegrano w dwóch kategoriach wiekowych: klasy IV-VI oraz klasy VII-VIII. Uczniowie w zespołach przygotowywali wielkanocne stoły i sałatki, które oceniało trzyosobowe jury w składzie: Bernadeta Książkiewicz, Iwona Kacała oraz Joanna Skiżyńska. Jurorzy zwracali uwagę zarówno na smak, jak i walory estetyczne oraz zgodność z tematyką świąteczną.
W kategorii klas IV-VI pierwsze miejsce zdobyły Zofia Marciniak i Olga Kameduła ze Szkoły Podstawowej w Powierciu. Wyróżnienie w tej grupie wiekowej otrzymały Zofia Skonieczna i Ada Szymańska, również z Powiercia. W starszej kategorii, czyli klas VII-VIII, bezkonkurencyjne okazały się Nikola Tomankiewicz i Wiktoria Ciszewska reprezentujące Szkołę Podstawową w Sokołowie. Wyróżnienie przypadło Natalii Waloszek i Malwinie Stasiak ze szkoły w Kiełczewie.
Specjalną nagrodę Wójta Gminy Koło – Mariusza Rybczyńskiego – otrzymały Oliwia Szczepkowska i Martyna Drzewiecka ze Szkoły Podstawowej w Powierciu. To właśnie ich stół i kompozycja smakowa zdobyły uznanie włodarza gminy, który docenił kreatywność oraz zaangażowanie uczennic.
Podczas wydarzenia panowała ciepła, wiosenna atmosfera, a barwne dekoracje, świąteczne akcenty oraz życzliwość uczestników i opiekunów stworzyły prawdziwą namiastkę Świąt Wielkiej Nocy. Obecni na miejscu goście mogli podziwiać nie tylko talent kulinarny uczniów, ale też ich zdolności organizacyjne i estetyczne. Organizatorzy wydarzenia podkreślali, że tego rodzaju inicjatywy wzmacniają więzi społeczne i uczą młodych ludzi współpracy oraz pielęgnowania tradycji.
Na zakończenie głos zabrał wójt Mariusz Rybczyński, który podziękował uczestnikom, nauczycielom i organizatorom za zaangażowanie oraz pogratulował wszystkim nagrodzonym.