Jest upał, chcesz się ochłodzić w cieniu popijając słodki napój, ale brakuje Ci pomysłów, jak go przygotować? Doskonale trafiłeś! Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka przepisów na orzeźwiające napoje!
Składniki: woda różana – 1 szklanka sok z 5-6 cytryn – 1 szklanka syrop cukrowy – 1 szklanka woda – 4 szklanki płatki róży lub różowe kwiaty do dekoracji kostki lodu.
Przygotowanie: W dużej misce lub dzbanku mieszamy sok z cytryny, syrop cukrowy i 4 szklanki wody. Dodajemy wodę różaną i dokładnie mieszamy. Odstawiamy lemoniadę na kilka godzin lub na całą noc do lodówki, aby aromat różany dobrze się rozwinął. Przed podaniem, mieszamy lemoniadę i wlewamy do szklanek z kostkami lodu. Możemy udekorować napój dodając kilka płatków róży lub różowych kwiatów. Lemoniada różana to oryginalny pomysł na przyjęcie, aby mile zaskoczyć gości!
Składniki: - 1 kg różowego rabarbaru - pół szklanki cukru - listki melisy i mięty - sok z cytryny - woda gazowana
Przygotowanie: Rabarbar dokładnie umyj, pokrój na małe kawałki. W dużym garnku zagotuj 2 litry wody, dodaj cukier, melisę i miętę. Gotuj parę minut na małym ogniu, ale utrzymując temperaturę wrzenia. Do gotującej się bazy lemoniady dodaj kawałki rabarbaru i gotuj 5 minut. Do ostudzonego już napoju dodaj świeży sok z cytryny, w uzyskaniu którego pomoże Ci wyciskacz do cytryn, a następnie odstaw na parę godzin w chłodne miejsce. Gotowy napój przelej przez sitko, odstaw do wyklarowania konsystencji.
Składniki: - 4 cytryny - 1 pomarańcza - 100 g cukru - 1 cm kawałka imbiru - kilka kostek lodu - woda gazowana wg uznania
Przygotowanie: Sparz cytryny i pomarańczę. Zostaw pół cytryny i kawałek pomarańczy do podania lemoniady. Przy użyciu obieraczki do warzyw z 1 cytryny skraw skórkę. Z cytrusów wyciśnij sok, który połączysz z cukrem – podgrzewaj na małym ogniu do momentu, aż słodzik całkowicie się rozpuści. Syrop musisz ostudzić. Imbir obierz i pokrój na cienkie plasterki. Do dużego słoika lub karafki wlej syrop cytrusowo-cukrowy, wrzuć skórkę z cytryny i plasterki imbiru. Mieszamy. Jeśli masz czas, możesz bazę lemoniady wstawić na noc do lodówki, żeby smaki dobrze się ze sobą połączyły. Do wysokiej szklanki włóż kawałki cytryny i pomarańczy. Wlej przygotowaną wcześniej bazę lemoniady. Włóż kostki lodu i wlej do szklanki wodę gazowaną. Delektuj się chwilą!
Składniki: 2 szklanki pokrojonego w kostkę lub trójkąciki arbuza 1/2 szklanki soku z cytryny 1 łyżka miodu lub dowolnego słodzika Kilka kostek lodu
Przygotowanie: Włóż pokrojonego arbuza, wlej sok z cytryny i wsyp substancję słodzącą do blendera. Blenduj tak długo, aż wszystkie składniki się zmiksują. Dodaj kilka kostek lodu i blenduj ponownie, aby otrzymać wodnistą konsystencję. Przelej napój do szklanek i podawaj z kostkami lodu. Możesz dołożyć listek mięty do ozdoby.
Składniki: - Sok z 4 limonek - 4 szklanki wody’ - 1/2 szklanki cukru - Kilka listków mięty - Kilka kostek lodu
Przygotowanie: W rondelku pomieszaj sok z limonek, wodę i cukier. Podgrzewaj do chwili, aż cukier się rozpuści, a następnie odstaw do ostygnięcia. Dodaj listek mięty i zblenduj całość. Przelej do naczynia szklanego i umieść w zamrażarce. Co 30 minut przez około 3 godziny, wyjmuj granitę z zamrażarki i mieszaj widelcem. Po wyjęciu z zamrażarki podawaj w wysokich szklankach z kostkami lodu i listkami mięty.
Dzięki zawartości elektrolitów, takich jak sód i potas, lemoniada może pomóc nam w równoważeniu poziomu elektrolitów w organizmie. Przeciwdziała odwodnieniu, które może nas spotkać w gorące dni. Pamiętaj! Lemoniada zawierająca dużo cukru może być niezdrowa. Dlatego warto obliczyć ilość dodawanego cukru lub stosować naturalne słodziki, takie jak miód lub stewia.
Mamy nadzieję, że te przepisy pomogą Ci schłodzić się w upalne dni! Smacznego!