Spośród wielu dostępnych naczyń do zapiekania, te wykonane ze szkła cieszą się wyjątkową sympatią. Już od dawna uchodzą za jedne z najbardziej niezawodnych i odpowiednich do pieczenia dań słodkich oraz słonych. To sprawia, że dzisiaj znajdują się niemal w każdej kuchni. A jeśli jeszcze ich nie posiadasz, to dowiedz się, dlaczego ten wybór Cię uszczęśliwi!
Naczynie żaroodporne – uniwersalne do wszystkich dań
Przyrządzając dania z piekarnika, zależy nam na tym, aby były smaczne, równomierne wypieczone i wartościowe. Faktycznie ta metoda obróbki termicznej pozwala zachować wiele witamin i minerałów w daniu, a przy okazji zmniejszyć ilość tłuszczu. Potrawa pieczona może być lekkostrawna, a przy tym niezwykle smaczna. Do wyboru są setki dań słodkich i słonych, a posiadanie uniwersalnego szklanego naczynia żaroodpornego umożliwia przyrządzanie ich tak, jak lubisz.
Zalety szklanych naczyń do zapiekania
Co sprawia, że szklane naczynia do zapiekania tak dobrze służą nam w kuchni? Na pewno warto zwrócić uwagę na to, że są funkcjonalne i niezwykle trwałe, a przy tym bezpieczne dla ludzi i obojętne dla smaku oraz zapachu dań. Do najważniejszych zalet żaroodpornych form zalicza się:
wysoką wytrzymałość – wzmacnianie szkło borokrzemowe jest odporniejsze od sodowego i znajduje zastosowanie w produkcji naczyń żaroodpornych. można użytkować je w skrajnych temperaturach, od -40 do nawet 300 stopni Celsjusza bez obaw o pęknięcie. jest odporne na zarysowania i nie matowieje,
obojętność chemiczną – szkło pod wpływem wysokich temperatur nie uwalnia szkodliwych substancji, nie zmienia swoich właściwości. nie chłonie zapachów, nie zabarwia się. co ważne, nie wchodzi w żadne reakcje z żywnością i nie powoduje zmiany jej smaku, aromatu ani właściwości,
przemyślana konstrukcja – szklane naczynia żaroodporne występują w wersji prostokątnej, kwadratowej, okrągłej i owalnej. Mają wygodne, wyprofilowane uchwyty umożliwiające wygodne chwytanie i przenoszenie nawet ciężkiego naczynia. Dno naczyń może być ryflowane, czyli mieć charakterystyczny kształt rożna grilla,
brak przywierania – zarówno ryflowany spód, jak i boki nie powodują przywierania, dlatego łatwo jest wyciągnąć i nałożyć w estetyczny sposób porcje zapiekanki,
transparentność – przezroczyste ścianki pozwalają obserwować przebieg procesu pieczenia, bez konieczności otwierania piekarnika,
higiena – szklane naczynia można z powodzeniem myć w zmywarce, a po wystudzeniu wraz z resztkami jedzenia przechowywać w lodówce.
Załącznik:
2.png
Naczynia żaroodporne z pokrywkami czy bez
Jeżeli kupujesz naczynie żaroodporne, wybierz model z pokrywką. Idealnie dopasowana pod względem kształtu i rozmiaru przylega do niego i zapewnia idealne rozprowadzanie ciepła wewnątrz naczynia. Co prawda, trzeba zarezerwować nieco więcej miejsca na przechowywanie naczynia z pokrywką. Jeżeli jej nie posiadasz, zawsze możesz na czas pieczenia, gdy będzie taka potrzeba, osłonić danie przy pomocy folii aluminiowej.