R E K L A M A
Pochmurno 2.1

Owoce mogą obniżać ryzyko cukrzycy typu 2

Autor: PAP 12 Czerwiec 2021 przeczytasz w ok. 2 min.
Owoce mogą obniżać ryzyko cukrzycy typu 2
© PAP
(0) | Czytano:
1,828 razy | przeczytasz w ok. 2 min.

Codzienne spożywanie co najmniej dwóch porcji owoców (ale nie soków owocowych) wiąże się z mniejszym o 36 proc. ryzykiem rozwinięcia się cukrzycy typu 2 - informuje "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism".

R E K L A M A
0
Czytano:
1,828 razy
Udostępnij

Nowe badania przeprowadził australijski zespół dr Nicoli Bondonno z Edith Cowan University (ECU) w Perth. Wykorzystano dane dotyczące 7 675 Australijczyków biorących udział w badaniu Baker Heart and Diabetes Institute's AusDiab. Oceniano spożycie owoców i soków owocowych oraz częstość występowania cukrzycy w ciągu pięciu lat.

Jak się okazało, osoby spożywające co najmniej dwie porcje owoców dziennie miały wyższe wskaźniki wrażliwości na insulinę aniżeli spożywające mniej niż pół porcji.

"Znaleźliśmy związek pomiędzy spożyciem owoców a markerami wrażliwości na insulinę, co sugeruje, że osobom spożywającym więcej owoców do obniżenia poziomu glukozy we krwi wystarczało mniejsze wytwarzanie insuliny - powiedziała dr Bondonno. - To ważne, ponieważ wysokie poziomy krążącej insuliny (hiperinsulinemia) mogą uszkadzać naczynia krwionośne i mają związek nie tylko z cukrzycą, ale również z podwyższonym ciśnieniem tętniczym, otyłością i chorobami serca" - zaznaczyła autorka badań. Jak podkreśliła, zdrowa dieta i zdrowy styl życia - w tym spożywanie owoców - to świetna strategia zapobiegania cukrzycy typu 2.

Co ważne, nie zaobserwowano podobnie korzystnego wpływu w przypadku soków owocowych - wiązał się tylko ze spożywaniem całych owoców. Prawdopodobnie wynika to z niższej zawartości włókna roślinnego i większej ilości cukru w sokach.

Jak wskazała dr Bondonno, wciąż nie jest jasne, w jaki dokładnie sposób owoce wpływają na wrażliwość na insulinę, jednak wpływ ten jest prawdopodobnie wieloraki.

"Owoce nie tylko są bogate w witaminy i minerały, zawierają też roślinne związki mogące zwiększać wrażliwość na insulinę i włókno roślinne, które pomaga regulować uwalnianie cukru do krwi, a także pomaga odczuwać sytość przez dłuższy czas - zaznaczyła autorka badań. - Ponadto większość owoców ma niski indeks glikemiczny, co znaczy, że zawarte w nich cukry są wolniej trawione i wchłaniane przez organizm".

(PAP)

autor: Paweł Wernicki

Oceń artykuł

0%
0%
0%
0%
0%
0%
Oddanych głosów: 0
R E K L A M A
Podobne tematy
R E K L A M A
Komentarze (0)
dodając komentarz akceptujesz regulamin. Pamiętaj o wzajemnym szacunku! HejtSTOP
Gmina Babiak
Mieszkańcy gminy Babiak wydali blisko 7 milionów złotych na alkohol w 2024 roku
1 godzinę temu 2,123 1

Mieszkańcy gminy Babiak wydali blisko 7 milionów złotych na alkohol w 2024 roku

Gmina Babiak
Gmina Babiak: wykaz nieruchomości przeznaczonych do wydzierżawienia
1 godzinę temu 138

Gmina Babiak: wykaz nieruchomości przeznaczonych do wydzierżawienia

Miasto Koło
Aplikacja mobilna e-Urząd Skarbowy dostępna na smartfonach
1 godzinę temu 538

Aplikacja mobilna e-Urząd Skarbowy dostępna na smartfonach

Gmina Koło
Wójt Gminy Koło podsumował rok 2024 w naszym studiu
3 godziny temu 341

Wójt Gminy Koło podsumował rok 2024 w naszym studiu

Powiat Kolski
Uroczysta Msza Święta w Licheniu - modlitwa za służby mundurowe
21 godziny temu 2,449

Uroczysta Msza Święta w Licheniu - modlitwa za służby mundurowe

Zatrzymania
Wezwał funkcjonariuszy policji do sąsiada a sam trafił za kraty
22 godziny temu 23,088 1

Wezwał funkcjonariuszy policji do sąsiada a sam trafił za kraty

R E K L A M A