30 grudnia obchodzimy dzień serka wiejskiego, z którego w całym kraju słynie kolska mleczarnia. W czym tkwi sukces produktu?
Serek wiejski Cottage Cheese to delikatny ziarnisty twarożek zanurzony w śmietance dostępny w wersji zawierającej 6% tłuszczu oraz o obniżonej jego zawartości do 3%. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole wprowadziła na rynek nowy produkt - Serek wiejski z bakteriami L.CASEI i witaminą D3 zawiera aż 1 miliard żywych bakterii L.CASEI 431 i wit. D3, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Ten rodzaj twarożku pojawił się na polskim rynku w 1992 roku. Serek wiejski (cottage cheese) pochodzi z USA. Powstał w połowie XIX wieku, kiedy producenci masła zaczęli zastanawiać się, co zrobić z mlekiem pozostałym z jego produkcji. Małe granulki sera, które powstawały podczas ubijania masła połączono z mlekiem i tak powstał nowy rodzaj przysmaku nabiałowego.
- portalspozywczy.pl
Zachęcamy do udziału w ankiecie