W branży gastronomicznej bardzo ważne są wytrzymałe, solidne i jednocześnie lekkie opakowania. Służą one do transportowania i przechowywania żywności. Mają chronić ją przed uszkodzeniem i zepsuciem.
W branży gastronomicznej bardzo ważne są wytrzymałe, solidne i jednocześnie lekkie opakowania gastronomiczne. Służą one do transportowania i przechowywania żywności. Mają chronić ją przed uszkodzeniem i zepsuciem. Na rynku dostępne są różne rodzaje opakowań - na przyjęcia, cukiernicze, na wynos, do zgrzewu, na sushi, ekologiczne, plastikowe…
Hurtownia opakowań PAKO w swoim asortymencie posiada m.in.:
Opakowania gastronomiczne muszą być solidne, wytrzymałe i odporne, aby można było z ich pomocą bezpiecznie przechowywać i transportować żywność. Co więcej, muszą być lekkie, aby można było je łatwo podnieść oraz wygodnie i bezproblemowo przenosić z miejsca na miejsce. Opakowania gastronomiczne mają za zadanie chronić żywność przed uszkodzeniami mechanicznymi, szkodliwym działaniem czynników atmosferycznych oraz innych sytuacji, których chcemy uniknąć. Dlatego należy wybierać opakowania gastronomiczne wykonane z materiałów, które będą chronić jedzenie, pomogą zachować jego właściwości oraz pozwolą bezpiecznie je transportować i przechowywać.
Opakowania gastronomiczne mogą być wykonane zarówno z tworzyw sztucznych, jak i z materiałów ekologicznych. Do tych drugich zaliczają się:
Drewno, tektura i papier są surowcami neutralnymi dla środowiska. Łatwo można je zbiodegradować, a do tego są w 100% odnawialne. Drewniane mogą być sztućce, miseczki, patyczki oraz mieszadełka. Papierowe i tekturowe z kolei mogą być kartony, torby, torebki oraz pudełka.
Trzcina cukrowa zazwyczaj jest stosowana jako środek gastronomiczny, ale znajduje także zastosowanie, jeśli chodzi o branżę gastronomiczną. Produkuje się z niej papier do produkcji pudełek, ponieważ jest odporna na rozdarcia. Używa się jej też do produkcji ekologicznych naczyń jednorazowych. Trzcina rośnie w szybkim tempie i nie jest wymagająca w kwestii zasobów.
Bambus, tak jak trzcina cukrowa, szybko rośnie, a jego uprawa nie jest pracochłonna ani wymagająca. Opakowania gastronomiczne wyprodukowane z bambusa są lekkie, wytrzymałe oraz odporne na grzyby, pleśnie, bakterie oraz procesy gnilne.