Jeśli jesteś uczulony na sierść zwierząt, cenisz sobie spokój i porządek, nie masz zbyt wiele wolnego czasu, który mógłbyś poświęcić na opiekę nad zwierzęciem, a mimo to chcesz posiadać domowego pupila, to idealnym wyborem będzie ślimak Achatina. Czym charakteryzuje się wspomniany rodzaj ślimaka i w jaki sposób należy się nim zajmować? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań dotyczących ślimaka afrykańskiego znajdziesz w poniższym artykule.
Gigant wśród ślimaków czyli charakterystyka ślimaków Achatina
Ślimaki Achatina to rodzaj afrykańskich ślimaków lądowych z rodziny Achatinidae, który z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Powodem rosnącego zainteresowania ze strony hodowców są niespotykane gabaryty tych niezwykłych mięczaków. Ślimaki Achatina są bowiem największymi ślimakami lądowymi na świecie, a ich wielkość porównywana jest do gabarytów świnki morskiej. W praktyce muszla ślimaków afrykańskich mierzy od 10 do nawet 30 cm, a ich masa potrafi sięgać nawet 0,5 kg!
Długość życia ślimaków uzależniona jest zarówno od warunków, w jakich funkcjonuje zwierzę, jak i od konkretnego gatunku. Niektóre ślimaki – jak chociażby Physa – żyją zaledwie kilkanaście miesięcy (z reguły ok. 14), natomiast inne – na przykład Winniczki - dożywają nawet 25 lat. No dobrze ale ile żyje ślimak Achatina? W przypadku opisywanego gatunku ślimaka długość życia wynosi ok. 5 lat.
Domowa hodowla ślimaka Achatina
Ślimaki afrykańskie nie należą do gatunków szczególnie wymagających. Wręcz przeciwnie! Do życia wystarczy im jedynie niezbyt wysokie terrarium wyposażone w kwaśny torf (lub mieszankę tofu, ziemi ogrodowej i suchych liści bądź ściółkę kokosową) odpowiedniej głębokości (warstwa ok. 10 – 15 cm), w którym ślimak będzie mógł się zakopywać. Samo podłoże powinno być stale lekko wilgotne, natomiast temperatura panująca w pojemniku nie może przekraczać 27*C (idealna temperatura to 23 – 25*C). Ślimaki afrykańskie żywią się głównie warzywami i owocami (niemalże wszystkimi!), niemniej nie należy im podawać roślin bogatych w szczawiany, takich jak np. szczaw czy sałata.