(1)
R E K L A M A
Słonecznie 1.1

Czy warto zainwestować w szynkowar?

Autor: partner 01 Wrzesień 2022 przeczytasz w ok. 3 min.
MATERIAŁ SPONSOROWANY
Czy warto zainwestować w szynkowar?
© partner
(1) | Czytano:
3,339 razy | przeczytasz w ok. 3 min.

Przetworzone produkty pełne glutaminianu sodu, polepszaczy smaku czy sztucznych związków nie należą do zbytnio zdrowego pożywienia. Może czas zastanowić się nad własnym menu, wyrzucić to śmieciowe jedzenie i samemu zająć się na przykład wyrobem szynek. Wtedy mamy pewność, co jemy i że jest to zdrowe. W procesie domowego wytwarzania wspomoże nas szynkowar. Jak on działa i czy rzeczywiście jest to dobre rozwiązanie? Zapraszamy do lektury.

R E K L A M A
1
Czytano:
3,339 razy
Udostępnij

Jak działa szynkowar?

Szynkowar to naczynie służące do parzenia szynek i innych mięs. Zwykle wykonany jest z metalu albo z tworzywa sztucznego, jednak oba materiały muszą być dopuszczone do kontaktu z żywnością oraz być odporne na wysokie temperatury.

Zasada działania urządzenia jest prosta. Do wewnętrznego naczynia wkłada się na przykład zapeklowane mięso umieszczone w specjalnym, separacyjnym worku foliowym. Naczynia zamyka się pokrywą ze sprężyną, która dociska mięso. Potem są umiejscawiane w garnku z wodą i następuje podgrzewanie. W zestawie są zwykle dwa termometry kontrolujące temperaturę wody oraz samej szynki. Proces parzenia jest różny w zależności, jakie mięso chcemy poddać obróbce termicznej.

Szynkowar pozwala wytwarzać oprócz szynki także mielonkę, golonkę, kiełbasę, rolady i pasztety.

Jego używanie powoduje, że jedzenie zachowuje swoje właściwości odżywcze, a także smakowe, które zwykle są tracone przy smażeniu i gotowaniu.

Etapy przyrządzania własnej wędliny

Najpierw należy zamarynować mięso. Polega to na doprawianiu za pomocą ziół i przypraw. Zabieg ten należy wykonać w zależności od rodzaju wykonywanej wędliny co najmniej dwadzieścia cztery godziny do wielu dni przed procesem termicznym.

Mięso należy włożyć do specjalnego woreczka albo siatki wędliniarskiej. Po zamknięciu i założeniu specjalnej płytki dociskowej zaczyna się proces parzenia. Temperatura wody otaczającej szynkowar zwykle powinna zawierać się w przedziale 80-85 stopni Celsjusza. Parzenie może trwać od dwóch do kilku godzin. Po zakończeniu należy dokonać hartowania, czyli schłodzenia szynkowaru z mięsem w środku, umieszczając szynkowar w zimnej wodzie.

Szynkowary cena – jaki kupić?

Szynkowar ze stali nierdzewnej ma taką samą funkcjonalność, jak ten z aluminium czy tworzywa sztucznego, ale jest najbardziej nowoczesny, estetyczny i trwalszy. Praktyczną przewagą nierdzewki jest możliwość mycia naczyń w zmywarce.

Polecanymi szynkowarami są szynkowary w płaszczu wodnym. Dzięki zastosowaniu kołnierza dno naczynia z mięsem nie dotyka dna naczynia zewnętrznego. Przez to woda opływa szynkowar z każdej strony, tworząc płaszcz wodny – temperatura wszędzie jest taka sama, dlatego parzenie jest bardziej stabilne, bo przebiega bardziej równomierne. Sklep masarski Nomart oferuje taki niezawodny sprzęt.

Ceny w zależności od jakości i ukompletowania zawierają się w przedziale od 50 do 250 złotych. Ponadto cena uwarunkowana jest także pojemnością szynkowara.

Szynkowary polecają się do wykonywania zdrowego jedzenia. Są bardzo proste w obsłudze, więc każdy może się poczuć mistrzem masarnictwa i zachwycić rodzinę oraz znajomych swojskim smakiem, którego bardzo nam w tych czasach brakuje. Dlatego do szynkowarów! Ratujmy tradycyjny, wyśmienity smak! I pamiętajmy, że najlepsze szynkowary znajdziemy w sklep.normart.pl. W wielu zestawach jest też książka z mnóstwem przepisów na pyszne wędliny domowe.

Oceń artykuł

0%
0%
0%
0%
0%
0%
Oddanych głosów: 0
R E K L A M A
R E K L A M A
Komentarze (1)
dodając komentarz akceptujesz regulamin. Pamiętaj o wzajemnym szacunku! HejtSTOP
czytelnik · 01 Wrzesień 2022
Kiedy mamy pewność, co jemy i że jest to zdrowe? Kiedy sami coś w sposób naturalny wytworzymy. Jakość wieprzowiny zaczyna się w chlewie. Wszystko produkowane w sposób naturalny jest zdrowsze od produkowanego metodą przemysłową. Produkując coś samemu w niewielkiej ilości na pewno nie będziemy używać ani antybiotyków ani witamin. Wszystko powinno mieć swój czas. Wychodowanie świni również. Tutaj każde "przyspieszanie" odbije się na jakości. Wtedy nie pomoże żaden szynkowar!
Wydarzenia
Spotkanie autorskie z Januszem Leonem Wiśniewskim
18 godziny temu 1,497

Spotkanie autorskie z Januszem Leonem Wiśniewskim

Miasto Koło
Niebawem Tłusty czwartek 2025: Tradycja, smaki i sposób na spalenie kalorii
21 godziny temu 1,483

Niebawem Tłusty czwartek 2025: Tradycja, smaki i sposób na spalenie kalorii

Powiat Kolski
Wysokie wynagrodzenia w ofertach pracy w Kole: Co możemy znaleźć w Powiatowym Urzędzie Pracy?
22 godziny temu 19,248 2

Wysokie wynagrodzenia w ofertach pracy w Kole: Co możemy znaleźć w Powiatowym Urzędzie Pracy?

Gmina Koło
Zbiórka na odbudowę domu po pożarze w Kamieniu
23 godziny temu 3,938

Zbiórka na odbudowę domu po pożarze w Kamieniu

Miasto Koło
Prognoza pogody w Kole - ocieplenie i opady deszczu na horyzoncie
1 dzień temu 2,081

Prognoza pogody w Kole - ocieplenie i opady deszczu na horyzoncie

Kino
Kino w Kole: Bambi. Opowieść leśna - Nowa interpretacja klasyki
1 dzień temu 853

Kino w Kole: Bambi. Opowieść leśna - Nowa interpretacja klasyki

R E K L A M A