Przetworzone produkty pełne glutaminianu sodu, polepszaczy smaku czy sztucznych związków nie należą do zbytnio zdrowego pożywienia. Może czas zastanowić się nad własnym menu, wyrzucić to śmieciowe jedzenie i samemu zająć się na przykład wyrobem szynek. Wtedy mamy pewność, co jemy i że jest to zdrowe. W procesie domowego wytwarzania wspomoże nas szynkowar. Jak on działa i czy rzeczywiście jest to dobre rozwiązanie? Zapraszamy do lektury.
Szynkowar to naczynie służące do parzenia szynek i innych mięs. Zwykle wykonany jest z metalu albo z tworzywa sztucznego, jednak oba materiały muszą być dopuszczone do kontaktu z żywnością oraz być odporne na wysokie temperatury.
Zasada działania urządzenia jest prosta. Do wewnętrznego naczynia wkłada się na przykład zapeklowane mięso umieszczone w specjalnym, separacyjnym worku foliowym. Naczynia zamyka się pokrywą ze sprężyną, która dociska mięso. Potem są umiejscawiane w garnku z wodą i następuje podgrzewanie. W zestawie są zwykle dwa termometry kontrolujące temperaturę wody oraz samej szynki. Proces parzenia jest różny w zależności, jakie mięso chcemy poddać obróbce termicznej.
Szynkowar pozwala wytwarzać oprócz szynki także mielonkę, golonkę, kiełbasę, rolady i pasztety.
Jego używanie powoduje, że jedzenie zachowuje swoje właściwości odżywcze, a także smakowe, które zwykle są tracone przy smażeniu i gotowaniu.
Najpierw należy zamarynować mięso. Polega to na doprawianiu za pomocą ziół i przypraw. Zabieg ten należy wykonać w zależności od rodzaju wykonywanej wędliny co najmniej dwadzieścia cztery godziny do wielu dni przed procesem termicznym.
Mięso należy włożyć do specjalnego woreczka albo siatki wędliniarskiej. Po zamknięciu i założeniu specjalnej płytki dociskowej zaczyna się proces parzenia. Temperatura wody otaczającej szynkowar zwykle powinna zawierać się w przedziale 80-85 stopni Celsjusza. Parzenie może trwać od dwóch do kilku godzin. Po zakończeniu należy dokonać hartowania, czyli schłodzenia szynkowaru z mięsem w środku, umieszczając szynkowar w zimnej wodzie.
Szynkowar ze stali nierdzewnej ma taką samą funkcjonalność, jak ten z aluminium czy tworzywa sztucznego, ale jest najbardziej nowoczesny, estetyczny i trwalszy. Praktyczną przewagą nierdzewki jest możliwość mycia naczyń w zmywarce.
Polecanymi szynkowarami są szynkowary w płaszczu wodnym. Dzięki zastosowaniu kołnierza dno naczynia z mięsem nie dotyka dna naczynia zewnętrznego. Przez to woda opływa szynkowar z każdej strony, tworząc płaszcz wodny – temperatura wszędzie jest taka sama, dlatego parzenie jest bardziej stabilne, bo przebiega bardziej równomierne. Sklep masarski Nomart oferuje taki niezawodny sprzęt.
Ceny w zależności od jakości i ukompletowania zawierają się w przedziale od 50 do 250 złotych. Ponadto cena uwarunkowana jest także pojemnością szynkowara.
Szynkowary polecają się do wykonywania zdrowego jedzenia. Są bardzo proste w obsłudze, więc każdy może się poczuć mistrzem masarnictwa i zachwycić rodzinę oraz znajomych swojskim smakiem, którego bardzo nam w tych czasach brakuje. Dlatego do szynkowarów! Ratujmy tradycyjny, wyśmienity smak! I pamiętajmy, że najlepsze szynkowary znajdziemy w sklep.normart.pl. W wielu zestawach jest też książka z mnóstwem przepisów na pyszne wędliny domowe.