Gorące i letnie dni często zniechęcają do spożywania posiłków, bo jedyne czego potrzebujemy to ochłody w postaci zimnej szklanki wody. Aby organizm prawidłowo funkcjonował należy jeść regularnie, nawet w upalne dni. Włączając do jadłospisu odpowiednie produkty poczujemy się lekko bez uczucia przejedzenia.
Jak powinien wyglądać letni jadłospis?
Letni jadłospis powinien charakteryzować się lekkością, a posiłki obfitować w łatwo dostępne warzywa i owoce. Jeżeli podczas upalnych dni nie lubisz spożywać pięciu posiłków tak jak chociażby zimą to warto zamienić to na trzy większe posiłki. Pamiętaj jednak, aby były one odpowiednio zbilansowane, czyli dostarczały zarówno węglowodany, białko i tłuszcze. Warto włączyć do jadłospisu sałatki, orzeźwiające koktajle i smoothie, warzywne kanapki, a także surowe warzywa i owoce. Latem idealnie sprawdzą się przepisy bez gotowania tak jak chociażby sałatki. Świetnym rozwiązaniem będą zupy krem lub chłodnik. Gdy masz zaplanowany wyjazd zadbaj o to, aby posiłki były możliwe do zabrania w podróż. Z pomocą przychodzą lunchboxy. Jeśli brak nam inspiracji lub chcemy przy okazji wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe na stałe, to warto zwrócić się o pomoc do dietetyka, który przygotuje profesjonalny i dobrze zbilansowany jadłospis. Pomocny może okazać się też program do ukladania diety, dzięki któremu dietetyk może przekazać przejrzysty jadłospis z gotową listą zakupów, co zdecydowanie ułatwi zgromadzenie potrzebnych składników.
Zadbaj o nawodnienie
Szczególnie latem, kiedy jesteśmy narażeni na odwodnienie organizmu powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na ilość wypijanych płynów. Według najnowszych norm żywieniowych kobiety powinny pić minimum 2l wody dziennie, a mężczyźni 2,5l. Wiele osób może pomyśleć, że to dużo, ale 2l wody to tylko osiem szklanek w ciągu całego dnia. Jeżeli woda Ci nie smakuje warto dodać do niej plaster cytryny, pomarańczy, mięte lub ulubione owoce takie jak maliny. Aspekt wizualny kolorowej szklanki może zachęcić Cię do jej wypicia.
Właściwości wybranych owoców i warzyw sezonowych
Fasolka szparagowa – stanowi cenne źródło witamin A, C, E o właściwościach przeciwutleniających, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Zawarty w niej błonnik umożliwia radzenie sobie z różnymi dolegliwościami takimi jak np. zaparcia.
Kalafior – obfituje w wapń, magnez, potas, fosfor, witaminę C i K. Kalafior to sycące warzywo, które świetnie sprawdzi się podczas redukcji masy ciała zapewniając uczucie sytości na dłuższy czas.
Truskawki – zawierają dużą ilość witaminy C, większą niż cytryny i pomarańcze. Obecna w truskawkach pektyna pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Dodatkowo są one owocem niskokalorycznym.
Czereśnie – są przede wszystkim źródłem potasu, wapnia, magnezu, fosforu, a także witaminy A. Czereśnie mają niski indeks glikemiczny dlatego zalecane są osobom z insulinoopornością i cukrzycą.
Arbuz – zawiera witaminy A, B, E, a także potas, miedź i żelazo. Ponad 90% arbuza to woda dzięki czemu jest to idealny, letni owoc pomagający w nawodnieniu organizmu.
Letnie przepisy
Orzeźwiający koktajl
Składniki:
Sposób przygotowania:
Domowe lody
Składniki:
Sposób przygotowania:
Letni obiad
Składniki:
Sposób przygotowania: