(0)|
Czytano: 3,141 razy |
przeczytasz w ok. 2 min.
Za kilka dni koniec karnawału. Dziś mamy ostatni czwartek przed Wielkim Postem, zgodnie z tradycją w ten dzień na stołach królują pączki i inne słodkości.
Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła– mówi staropolskie przysłowie. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka - w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
Wszystkim czytelnikom życzymy smacznych łakoci, a tym którzy chcieliby dla swoich bliskich zrobić samemu pączki zostawiamy przepis. Po zjedzeniu kilku pączków warto również wiedzieć, co zrobić, by spalić nadmiar kalorii.
A może nasi czytelnicy powiedzą nam gdzie w Kole, można kupić najlepsze pączki?
Przepis na pączki - składniki:
8 żółtek
10 dag drożdży
1/4 l mleka
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
1 kg mąki
szczypta soli
olejek śmietankowy/pomarańczowy
1 łyżka octu lub spirytusu
smalec lub olej
Do posypania cukier puder. Pączki najlepiej nadziewać twardą marmoladą (w ulubionym smaku).
Cukier i drożdże rozetrzeć z mlekiem letnim mlekiem do roztopienia drożdży i zagnieść z 1/3 mąki. Odstawić do wyrośnięcia pod lnianą ściereczką. Kiedy zaczyn trochę podrośnie, dodać pozostałą mąkę, żółtka, sól, kilka kropel olejku i rozpuszczone (zimne) masło i ocet lub spirytus. Ciasto wyrabiać aż przestanie kleić się do dłoni. Nożem odkrawać niewielkie kawałki ciasta, nakładać marmoladę i formować kuleczki, które znowu należy odłożyć do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (pod ściereczką).
W głębokim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim pączki na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć. Na koniec posypujemy cukrem pudrem i zjadamy.
Jak spalić pączka?
Szybko biegać przez 13 minut
Wchodzić po schodach przez 13 minut
Jeździć na rowerze przez 21 minut
Grać w siatkówkę przez 23 minuty
Pływać przez 28 minut
Tańczyć "taniec brzucha" przez 46 minut
Pisać na komputerze przez 99 minut
Spać przez 290 minut
Siedzieć przed telewizorem przez 10 godzin