Częściowe zachmurzenie 0.7

Dzieci i młodzież piją coraz więcej słodkich napojów

Autor: PAP - Polska Agencja Prasowa 12 Sierpień 2024 przeczytasz w ok. 4 min.
Dzieci i młodzież piją coraz więcej słodkich napojów
© PAP
(0) | Czytano:
1,724 razy | przeczytasz w ok. 4 min.

Spożycie słodzonych napojów przez dzieci i młodzież wzrosło pomiędzy rokiem 1990 a 2018 niemal o jedną czwartą, co sprzyja otyłości – informuje pismo „BMJ”.

R E K L A M A
0
Czytano:
1,724 razy
Udostępnij

Niezdrowa dieta, zwłaszcza spożycie napojów słodzonych cukrem, odgrywa kluczową rolę w rozwoju otyłości. Śledzenie spożycia napojów słodzonych cukrem przez dzieci i młodzież jest niezbędne do zrozumienia wpływu na choroby i oceny skuteczności polityk kontrolujących spożycie tych napojów. Jednak w przypadku wielu krajów dokładne i aktualne dane na ten temat nie są oficjalnie dostępne.

Międzynarodowy zespół naukowców wykorzystał dane zebrane dla Global Dietary Database, które obejmowały ponad 1200 krajowych i przeprowadzonych dla mniejszych regionów badań dietetycznych, dotyczących 185 krajów. 450 badań ze 118 krajów obejmowało dane dotyczące spożycia napojów słodzonych cukrem.

Napoje słodzone cukrem zdefiniowano jako wszelkie napoje z dodatkiem cukru i o wartości kalorycznej co najmniej 209 kJ (50 kcal) na porcję 237 g. Uwzględnione zostały zarówno napoje komercyjne, jak i domowe, napoje bezalkoholowe, napoje energetyczne, owocowe, poncz i lemoniada, jednak wykluczone zostały soki w 100 proc. owocowe i warzywne, bezkaloryczne napoje słodzone sztucznie i słodzone mleko.

dalsza część artykułu pod reklamą
R E K L A M A


Dane analizowane były w 185 krajach dla dzieci i nastolatków w wieku od 3 do 19 lat. Grupowano je według wieku, płci, wykształcenia rodziców oraz miejsca zamieszkania na wsi lub w mieście. Do oszacowania średniego spożycia napojów słodzonych cukrem dla każdej grupy zastosowano modelowanie matematyczne.

Jak się okazało, dzieci i młodzież na całym świecie spożyli średnio o 23 proc. więcej napojów słodzonych cukrem w roku 2018 niż w 1990. W tym samym okresie zaobserwowano odpowiedni wzrost częstości występowania otyłości wśród młodych ludzi.

Zdaniem autorów konieczne są działania mające na celu ograniczenie spożycia słodkich napojów, szczególnie w Ameryce Łacińskiej i na Karaibach oraz w Afryce Subsaharyjskiej.

Wyniki pokazują, że spożycie napojów słodzonych cukrem wśród dzieci i młodzieży wzrosło średnio o 23 proc. (0,68 porcji/tydzień) od 1990 do 2018 r., przy czym największy wzrost odnotowano w Afryce Subsaharyjskiej (2,17 porcji/tydzień).

W 2018 r. średnie globalne spożycie wyniosło 3,6 standardowych porcji tygodniowo, od 1,3 w Azji Południowej do 9,1 w Ameryce Łacińskiej i na Karaibach.

dalsza część artykułu pod reklamą
R E K L A M A


Jednak 56 (30 proc.) spośród 185 krajów uwzględnionych w analizie — będących miejscem życia dla 238 milionów dzieci i nastolatków, czyli 10,4 proc. światowej populacji młodych ludzi — miało średnie spożycie napojów słodzonych cukrem wynoszące 7 lub więcej porcji/tydzień.

Na całym świecie spożycie napojów słodzonych cukrem było wyższe w przypadku starszych niż młodszych dzieci i nastolatków, u osób mieszkających na obszarach miejskich niż wiejskich oraz u osób, których rodzice mieli raczej wyższe niż niższe wykształcenie, przy czym występowały różnice w zależności od regionu świata.

Jak zauważają autorzy, wzrost spożycia napojów słodzonych cukrem wśród dzieci i młodzieży w latach 1990–2018 był prawie dwukrotnie większy niż wzrost odnotowany wśród dorosłych w tym samym okresie. Prawdopodobnie ma to związek ze środkami, jakie przeznaczono na marketing skierowany do tej grupy wiekowej.

Autorzy analiz (DOI: 10.1136/bmj-2024-079234) przyznają, że istnieją pewne ograniczenia, które mogły wpłynąć na dokładność szacunków, takie jak ograniczona dostępność danych z badań dietetycznych (szczególnie w przypadku krajów o niższych dochodach w Azji Południowej i Afryce Subsaharyjskiej) i okresów, a także możliwość zaniżania lub zawyżania danych w wyniku polegania na danych z samodzielnie zgłaszanych badań ankietowych.

Zaznaczają jednak, że ogólnie rzecz biorąc ich ustalenia "należy traktować jako najlepsze obecnie dostępne, ale mimo to niedoskonałe szacunki spożycia napojów słodzonych cukrem na świecie". "Potrzebne są polityki i podejścia zarówno na poziomie krajowym, jak i bardziej ukierunkowane, aby zmniejszyć spożycie napojów słodzonych cukrem wśród młodych ludzi na całym świecie" – piszą. (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ zan/

Oceń artykuł

0%
0%
0%
0%
0%
0%
Oddanych głosów: 0
R E K L A M A
R E K L A M A
Komentarze (0)
dodając komentarz akceptujesz regulamin. Pamiętaj o wzajemnym szacunku! HejtSTOP
Miasto Koło
Pogoda w Kole na najbliższy weekend. Będzie chłodno
1 godzinę temu 219

Pogoda w Kole na najbliższy weekend. Będzie chłodno

Gmina Kłodawa
Jarmark Bożonarodzeniowy w Kłodawie
1 godzinę temu 307

Jarmark Bożonarodzeniowy w Kłodawie

Wydarzenia
Graficzna podróż z Sławomirem Łosowskim z zespołu Kombi: Wernisaż i spotkanie autorskie w Kole
1 godzinę temu 488

Graficzna podróż z Sławomirem Łosowskim z zespołu Kombi: Wernisaż i spotkanie autorskie w Kole

Miasto Koło
Nowe kamery monitoringu w Kole - poprawa bezpieczeństwa dzięki wsparciu zewnętrznemu
19 godziny temu 10,871 1

Nowe kamery monitoringu w Kole - poprawa bezpieczeństwa dzięki wsparciu zewnętrznemu

Gmina Grzegorzew
Sportowcy z Grzegorzewa podsumowują rundę jesienną
20 godziny temu 2,908

Sportowcy z Grzegorzewa podsumowują rundę jesienną

Gmina Kłodawa
Zmarł Józef Kusztal - były dyrektor Kopalni Soli Kłodawa
20 godziny temu 3,685

Zmarł Józef Kusztal - były dyrektor Kopalni Soli Kłodawa

R E K L A M A