Zdaniem autorów pracy (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002916524000017) jest to o tyle istotne, że wśród mieszkańców Ameryki Północnej (podobnie jak w wielu innych krajach rozwiniętych) napoje słodzone są największym źródłem dodatkowego cukru w diecie, a choroby sercowo-naczyniowe stanowią główną przyczynę zgonów ludzi na świecie.
„Strategie marketingowe słodzonych napojów polegają często na tym, by pokazywać aktywne fizycznie osoby, które je piją. To sugeruje, że napoje te nie mają negatywnego wpływu na zdrowie, jeśli jesteś osobą aktywną fizycznie” – skomentował współautor pracy Jean-Philippe Drouin-Chartier z Uniwersytetu Lavala (Quebec, Kanada).
Zespół naukowców z tej uczelni razem z kolegami z Uniwersytetu Harvarda (Boston, USA) przeprowadził badanie w dwóch grupach dorosłych osób, uczestników dwóch różnych długofalowych badań. W jednym udział brało ponad 65 tys. pielęgniarek, a w drugim niemal 40 tys. męskich pracowników służby zdrowia. Wszyscy byli początkowo wolni od chorób przewlekłych. Łącznie przenalizowano dane zebrane wśród ponad 100 tys. osób. Stan ich zdrowia był śledzony przez ok. 30 lat.