Częściowe zachmurzenie 5.1

Nie tylko zupa, nie tylko pieczona. Kilka przepisów na dania z dyni

Autor: News4Media 10 Październik 2022 przeczytasz w ok. 3 min.
Nie tylko zupa, nie tylko pieczona. Kilka przepisów na dania z dyni
© istock
(0) | Czytano:
1,771 razy | przeczytasz w ok. 3 min.

Nie ma się co ograniczać, przygotowując dynię. To warzywo często jest wykorzystywane w domach do robienia zup. A możliwości jest dużo więcej.

R E K L A M A
0
Czytano:
1,771 razy
Udostępnij

Sezon na dynię w pełni. Nie zawsze to warzywo w Polsce było tak popularne jak teraz. Były czasy, kiedy nie jadało się go powszechnie, a cenione były tylko pestki. To się jednak zmieniło i dziś dynia ma już swoje stałe miejsce na polskich stołach.

Problemem jednak jest to, że nadal wiele osób wykorzystuje dynie tylko do robienia zup i kremów. Tymczasem możliwości jest znacznie więcej.

Giuwecz

Składniki:

  • 60 dag wołowiny,
  • 1 kg różnych warzyw: cebula, dynia, marchew, por, fasola, kapusta, papryka, pomidory,
  • 2 łyżki tłuszczu,
  • kilka orzechów,
  • sól i pieprz.

Wykonanie: mięso umyć, pokrajać jak na gulasz, obrumienić na tłuszczu. Następnie dodaje się zarumienioną cebulę i podlewa wodą. Po jakimś czasie dodaje się pokrojoną dynię, marchew, por, fasolkę, kapustę, paprykę. Pomidory lądują w garnku na końcu.

Na koniec danie doprawia się solą i pieprzem i dodaje drobno posiekane orzechy włoskie. Gdy wszystkie warzywa są miękkie, giuwecz zapieka się w piekarniku.

Podawać z chlebem, makaronem lub ryżem.

dalsza część artykułu pod reklamą
R E K L A M A

Zupa z dyni z imbirem

Składniki:

  • 1 kg dyni Hokkaido,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 3 cebule szalotki,
  • kawałek korzenia imbiru,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki,
  • sól, pieprz, oliwa.

Wykonanie: dynie pokroić w ćwiartki i usunąć pestki. Posmarowaną oliwą lub olejem ułożyć skórką do góry i piec pół godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Gdy wystygnie należy warzywo pokroić, a na patelni przesmażyć posiekane szalotki, imbir i czosnek, posolić, doprawić kminkiem. Wszystko razem z dynią ląduje w garnku. Dodaje się bulion i gotuje około 20 minut. Po tym czasie zupę się miksuje i dodaje śmietankę, miód, papryką. Całość trzeba ponownie zagotować.

Frytki z dyni

Składniki:

dynia,

sól, pieprz,

oliwa z oliwek.

Wykonanie: dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami i pokroić w słupki. Warzywo miesza się w misce z oliwą i przyprawami. Następnie słupki układa się w piekarniku. Należy je piec 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Co kilka minut można przemieszać.

Na koniec dynię posypuje się np. ziołami prowansalskimi. Można podawać z sosem czosnkowym lub paprykowym.

Racuchy z dyni

Składniki:

  • 1 kg dyni,
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jaja,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 4 łyżki masła,
  • szczypta sody.

Wykonanie: obraną dynię ściera się na grubej tarce i miesza ze wszystkimi składnikami. Taką masę smaży się na patelni, aż placki będą złote. Rauchy można podawać z miodem.

Tarta z dynią i morelami

Składniki:

  • 30 dag mąki,
  • 20 dag masła,
  • 2 żółtka,
  • 10 dag cukru pudru.
  • 15 dag dyni,
  • 2 jabłka,
  • 4 morele,
  • cukier i cynamon.

Wykonanie: z cukru pudru, mąki, jajek, masła ukręcić ciasto. Należy je wstawić do lodówki, żeby się schłodziło. Dwie warstwy trzeba rozwałkować i ułożyć w foremce na tartę. Spód ciasta koniecznie trzeba nakłuć.

Przykryte folią aluminiową należy piec 10 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Następnie na ciasto układa się przesmażone dynie, jabłka i morele doprawione cukrem i cynamonem. Piecze się, aż składniki będą miękkie.

Smacznego!

Oceń artykuł

0%
0%
0%
0%
0%
0%
Oddanych głosów: 0
R E K L A M A
Podobne tematy
R E K L A M A
Komentarze (0)
dodając komentarz akceptujesz regulamin. Pamiętaj o wzajemnym szacunku! HejtSTOP
Gmina Babiak
Obchody Święta Niepodległości w Babiaku - sprawdź harmonogram wydarzeń
9 godziny temu 752

Obchody Święta Niepodległości w Babiaku - sprawdź harmonogram wydarzeń

Biblioteka
Wybrano Mistrza Pięknego Czytania Powiatu Kolskiego 2024
9 godziny temu 4,118

Wybrano Mistrza Pięknego Czytania Powiatu Kolskiego 2024

Gmina Kłodawa
20-lecie Szkoły Podstawowej SPSK w Wólce Czepowej [FOTO]
18
9 godziny temu 1,633

20-lecie Szkoły Podstawowej SPSK w Wólce Czepowej [FOTO]

Przetargi i ogłoszenia
Jagoda Świderska, zawodniczka UKS KKS „Kiełbaska” w Kościelcu liderką półfinałów Mistrzostw Polski Juniorów
11 godziny temu 546

Jagoda Świderska, zawodniczka UKS KKS „Kiełbaska” w Kościelcu liderką półfinałów Mistrzostw Polski Juniorów

Miasto Koło
Wielkopolska ratuje żywność!
1 dzień temu 1,389

Wielkopolska ratuje żywność!

MS
Miasto Koło
Sklep ACTION prosi o zwrot niebezpiecznego produktu
1 dzień temu 14,578

Sklep ACTION prosi o zwrot niebezpiecznego produktu

R E K L A M A

Newsletter - bądź na bieżąco

Dołącz do listy czytelników Newslettera, i otrzumuj specjalnie przygotowane dla Ciebie zestawienia informacji. Korzystanie z newslettera jest dobrowolne, darmowe i w każdej chwili istnieje możliwość rezygnacji. Dodając adres do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych