II Krajowe Spotkanie Producentów Roślin Białkowych i Soi, organizowane przez KHBC oraz Powiat Kolski ma na celu przybliżenie oraz przedstawienie możliwości uprawy roślin strączkowych w tym soi na cele paszowe.
Najważniejszymi punktami spotkania jest część wykładowa, gdzie przybyli goście mogą dowiedzieć się jak uprawiać rośliny strączkowe, jakie daje to efekty finansowe i jaki to ma wpływ na płodozmian oraz lustracja poletek demonstracyjnych, na których zostało wysiane 18 odmian z różnych firm nasiennych.
Polska co roku importuje ok. 2 mln. ton śruty sojowej w celu zaspokojenia potrzeb żywieniowych ferm drobiu i trzody chlewnej.
Inicjatywa białkowa Ministerstwa Rolnictwa oraz COBORU ma na celu zwiększenie produkcji polskiego białka i częściowe uniezależnienie Polski od pasz importowanych. Kutnowska Hodowla Buraka Cukrowego podjęła działania mające na celu promocję soi oraz jej uprawy na ternie centralnej polski w powiatach: Kolskim, Łęczyckim, Kutnowskim oraz Konińskim a także w województwach dolnośląskim, zachodniopomorskim i lubelskim.
Zmierzając do zwiększenia produkcji polskiego białka KHBC wprowadziła do swojej oferty nasiona soi a także możliwość skupu i kontraktacji ziarna soi. W przyszłości ma zostać uruchomiony zakład przetwórczy nasion soi na cele paszowe.
Wydarzenie odbędzie się pod patronatem medialnym naszego portalu.