Miód spadziowy znany jest przede wszystkim z licznych właściwości leczniczych. Pomaga na ból gardła, leczy przeziębienie oraz zwalcza drobnoustroje.
Miód spadziowy wytwarzają pszczoły, jednak nie byłoby to możliwe bez udziału mszyc, czerwic i miodówek. Dowiedz się, jak powstaje miód spadziowy i co wpływa na jego zdrowotne działanie!
Pszczoły do wytwarzania miodu spadziowego wykorzystują spadź. Być może niektórym spadź kojarzy się z opadającymi pyłkami, jednak tak naprawdę to zupełnie coś innego. Otóż miód spadziowy powstaje z soku drzew iglastych i liściastych, przerobionego wcześniej przez owady żyjące na liściach. Mszyce, miodówki lub czerwice żywią się sokami, jednak nie są zdolne do trawienia cukrów, dlatego po ich przetworzeniu wydalają słodkawy płyn, czyli spadź.
Spadź osiada na liściach i jest zbierana przez pszczoły przyciągane słodkim zapachem. Następnie pszczoły przerabiają spadź na znany wszystkim doskonale miód spadziowy. Na wartościowe działanie miodu nie wpływa jednak jedynie naturalne pochodzenie spadzi, ale także substancje wytwarzane przez pszczoły.
Końcowym efektem przetwarzania jest smaczny miód spadziowy, który można rozpoznać po charakterystycznym zapachu, który przypomina woń lasu, oraz brunatnozielonym kolorze i lekko cierpkim smaku. Miód spadziowy może również mieć lekki zapach przypominający drzewo, z jakiego pochodzi spadź. Spadź iglasta najczęściej powstaje z soku świerku, sosny, jodły i modrzewia, a spadź liściasta z klonu, lipy i dębu.
Za dobroczynne działanie miodu odpowiadają liczne substancje korzystnie wpływające na zdrowie. Miód spadziowy na ból gardła należy do najzdrowszych odmian miodu – zawiera kilka razy więcej minerałów i związków odżywczych niż inne miody.
Jedząc lub pijąc miód spadziowy, zapewniamy sobie naturalne źródło pierwiastków, które co więcej są bardzo dobrze wchłaniane przez organizm. W składzie miodu spadziowego znajdziemy m.in.:
Bogaty skład miodu spadziowego sprawia, że jest bardzo pożądanym środkiem stosowanym przy wielu dolegliwościach. W odróżnieniu od innych odmian miodu, miód spadziowy zawiera Gwajakol o działaniu antyseptycznym, przeciwzapalnym i wykrztuśnym, dlatego sprawdza się szczególnie jako domowy sposób na przeziębienie. Jego przeciwbakteryjne właściwości wspomagają leczenie infekcji, dzięki czemu zwalcza stany zapalne oraz infekcje górnych dróg oddechowych. Szczególnie korzystnie miód wpływa na gardło, ponieważ poza zwalczaniem przyczyn choroby działa także powlekająco, przynosząc natychmiastową ulgę.
Miód na gardło, kaszel czy inne objawy przeziębienia to dość powszechny sposób. Nie każdy wie, że działanie miodu spadziowego nie ogranicza się jedynie do łagodzenia chorób zakaźnych, ponieważ miód ma o wiele szersze zastosowanie.
Miód spadziowy wspomaga także w leczeniu innych schorzeń, takich jak m.in.:
Co więcej, miód spadziowy może być stosowany także zewnętrznie, ponieważ wykazuje działanie kojące na skórę. Smarowanie ran czy oparzeń miodem spadziowym przyspiesza gojenie oraz łagodzi dolegliwości bólowe. Miód wspiera również urodę, poprawiając stan skóry poprzez nawilżenie.
Kojące i regenerujące właściwości dodatkowo zwiększają korzystny wpływ miodu spadziowego w przypadku bólu gardła, a nawet stanów zapalnych krtani czy dolegliwości wynikających z podrażnienia, np. przez suche powietrze lub nadwyrężenie strun głosowych.