Jeżeli uważasz, że poniższy komentarz powinien zostać usunięty, wypełnij formularz
Uprawa papryki chili Papryki można uprawiać na 2 sposoby.1-wszy w domu na parapecie lub pod lampami 2-gi na dworze pod i bez osłon.Alternatywą są growboxy.1-wszy sposób uprawy można prowadzić przez cały rok(przy parapetowej zaleca się aby moment wiązania owoców przypadał na czas kiedy dni są dłuższe) wybierając 2-gi sposób wysiew od połowy lutego do końca kwietnia(w zależności od odmiany).Jest kilka sposobów wysiewu ale wg.mnie b.efektywny sposób to wysiew bezpośrednio do ziemi i przykrycie perforowaną lub podziurkowaną folią,można wcześniej nasiona namoczyć przez 12h w wodzie z dodatkiem czosnku co zapobiegnie chorobom grzybowym..Temperatura podczas kiełkowania w zależności od odmiany od 20do 28*C.Trzeba pamiętać że niektóre odmiany chili kiełkują nawet po 3-4tygodniach od wysiania,konieczna więc jest cierpliwość.Kiedy rośliny mają przynajmniej po 1 piętrze liści właściwych(nie licząc liścieni) rozsadzamy do pojedynczych doniczek.W miarę wzrostu przesadzamy stopniowo w coraz większe proponuję 0,5l-3l i docelowo 5-7l. Po osiągnięciu przynajmniej 5-8 pięter liści właściwych(zależy od odmiany) można obciąć roślinie stożki wzrostu co spowoduje że zacznie się intensywnie rozkrzewiać. Pierwsze pąki kwiatowe obrywamy,dopiero jak roślinka jest spora pozwalamy jej kwitnąć i zawiązywać owoce.Zwiększa to bardzo plenność. Zapylamy potrząsając całą rośliną lub delikatnie pstrykając w kwiatki. Podlewamy obficie ale co kilka dni po przeschnięciu podłoża. Do gruntu przenosimy sadzonki po ostatnich przymrozkach tj. ok.20-go maja. Nawozów używamy takich jak do pomidorów ,ekologicznych jak Biohumusy i np.substral do pomidorów magiczna sila - mineralnych NPK,chili wymaga trochę więcej potasu od pomidorów który można ewentualnie uzupełnić. Należy pamiętać że nasze papryki to w większości rośliny o silnym wigorze i w okresie intensywnego wzrostu oraz zawiązywania owoców musza być przez nas odpowiednio dokarmiane(sam Biohumus nie wystarczy). Wszystkie odmiany chili są roślinami wieloletnimi,w naszych warunkach klimatycznych na okres zimowania musimy zapewnic im odpowiednie warunki t.j.: ograniczyć: 1.temperaturę do rzędu kilkunastu stopni, 2.światło,np.piwnica z okienkiem lub ew.kąt nieogrzewanego pokoju 3.podlewanie,sporadycznie gdyż roślina jest w stanie hibernacji i nie pobiera prawie całkowicie wody a jej nadmiar może doprowadzić do rozwoju niebezpiecznych grzybów czy mikroorganizmów. 4.Nawożenie-całkowicie Po okresie zimowania kiedy roślina zaczyna się \"budzić\" stopniowo przywracamy wcześniej zastosowane ograniczenia.