Częściowe zachmurzenie -0.7
REKLAMA

Czterolatki na straganie [FOTO]

Autor: 08 Październik 2013 przeczytasz w ok. 4 min.
Czterolatki na straganie [FOTO]
©
(0) | Czytano:
4,677 razy | przeczytasz w ok. 4 min.

Większość dzieci z pewnością zna słowa popularnego wiersza J. Brzechwy „Na Straganie”. Większość z ich widziała też różne warzywa i owoce, z których mama lub babcia przyrządzały pyszne potrawy, przystawki czy przetwory. Dzieci wiedzą , że są one zdrowe, bo tak mówią im dorośli. Jednak do zjadania surówek lub sałatek z warzyw i owoców przekonać dzieci w wieku przedszkolnym wcale nie jest łatwo.

R E K L A M A
0
Czytano:
4,677 razy
Udostępnij
Przedszkole nr 5 w Kole zachęca swoich wychowanków do spożywania witamin w naturalnej postaci na różne sposoby. Organizujemy zabawy tematyczne i ruchowe , śpiewamy z dziećmi piosenki takie jak choćby „Małe czerwone jabłuszko” , „Na marchewki urodziny” , „Smaczne warzywa” czy „Ogórek”. Malujemy, wyklejamy plasteliną , wycinamy owoce i warzywa, prowadzimy rozmowy przy ilustracjach, organizujemy zabawy dydaktyczne itp. Wszystko po to, aby dzieci zachęcić do zmiany swoich przyzwyczajeń żywieniowych.

Aby temat był dla dziecka atrakcyjny, wykorzystujemy rożne formy pracy. Jedną z nich jest wycieczka dydaktyczna, która pozwala dzieciom zobaczyć to , o czym mówiły w przedszkolu w innym , poszerzonym kontekście.

Tak było i tym razem. Czterolatki z gr II PM 5 pod opieką nauczycielki Renaty Zamelskiej i pomocy nauczyciela pani Marii Szafrańskiej udały się na wycieczkę dydaktyczną na pobliski stragan owocowo-warzywny. Miały tam możliwość zobaczyć bogactwo barw, kształtów i gatunków różnych warzyw i owoców zgromadzonych w jednym miejscu. Zwiedzaniu straganu towarzyszyły nie tylko doznania wzrokowe. Czterolatki mogły też poczuć aromat świeżych owoców i warzyw , wzbogacając swoją percepcję węchową.

Życzliwe panie sprzedawczynie szybko nawiązały kontakt z dziećmi. Ku zdziwieniu wszystkich, czterolatki świetnie poradziły sobie z odgadywaniem nazw warzyw, wśród których oprócz popularnych gatunków znalazły się też te mniej typowe dla kuchni polskiej.

Pełna zapachów i smaków wycieczka na stragan miała nieoczekiwany finał. Dzięki uprzejmości pani Alicji Szafrańskiej, której stragan obfitował we wspaniałe, soczyste jabłka , czterolatki miały okazję nie tylko poczuć ich zapach i podziwiać kolory, ale także skosztować ich smaku. Pani Alicja obdarowała bowiem każde z dzieci dorodnym jabłkiem.

Czterolatki z gromadki Misia Uszatka zainspirowane wizytą na straganie, nieco później w przedszkolu wzięły też udział w zajęciach praktycznych. Po uprzątnięciu stolików, umyły ręce, założyły na siebie kolorowe fartuszki. Z pomocą pani Renaty i pani Marylki pomagały na miarę swoich możliwości w przygotowaniu surówki. Z zaangażowaniem myły jabłka i marchewki, próbowały obierać je, a nawet ucierać na tarce. Największa frajdę miały przy mieszaniu składników, bo słodki sok kusił smakiem i zapachem. Gotową już surówkę same skonsumowały z apetytem. Podzieliły się też nią z panią Wiesią Garus i prowadzoną przez nią grupą sześciolatków, by podziękować w ten sposób za wypożyczenie fartuszków ochronnych. Nauka przez działanie była najlepszą zachętą do zwalczania dziecięcych uprzedzeń smakowych. Realizacja programu wychowania w przedszkolu obejmuje i ten aspekt w ramach profilaktyki zdrowotnej.

Dzięki wycieczce i zajęciom praktycznym czterolatki mogły :
● poznać zasady zdrowego odżywiania się oraz produkty spożywcze, których należy w diecie unikać /np. chipsy, słodycze/
● nauczyć się spożywania żywności jak najmniej przetworzonej, koniecznej dla zrównoważenia składników zdrowej diety
● podjąć próbę przełamywania własnych uprzedzeń smakowych
● dostarczyć organizmowi porcji niezbędnych składników odżywczych
● poznać zasady higieny i sam proces przygotowania posiłku uczestnicząc w nim /mycie, obieranie, rozdrabnianie/ z wykorzystaniem przyborów kuchennych
● poszerzyć swoje doświadczenia zmysłowe wzrokowe, węchowe, dotykowe
● miały okazję wejść w rolę klienta i zorientować się w roli sprzedawcy
● mogły sprawdzić własne umiejętności radzenia sobie w nowych sytuacjach społecznych, w kontakcie z nowymi osobami i w nowych miejscach



Właścicielce straganu pani Alicji Szafrańskiej, dziękujemy za pyszne jabłka , które stały się pretekstem do zorganizowania zabawy w robienie surówki, zabawy zdrowej, pysznej i kolorowej. Rodzicom czterolatków dziękujemy zaś za to,że pomogli w zorganizowaniu wystawki warzyw i owoców w sali przedszkolnej. Zachęcamy przy okazji , aby angażowali swoje pociechy do wspólnego z dziećmi przygotowywania owocowo-warzywnych surówek i cieszenia się bogactwem smaków, a przy okazji także wspólnie i pożytecznie spędzonym czasem.

oprac. i foto R. Zamelska

Oceń artykuł

0%
0%
0%
0%
0%
0%
Oddanych głosów: 0
R E K L A M A
R E K L A M A
Komentarze (0)
dodając komentarz akceptujesz regulamin. Pamiętaj o wzajemnym szacunku! HejtSTOP
Wypadki
Kierowca autobusu musiał wjechać do rowu by uniknąć zderzenia
8 godziny temu 10,143

Kierowca autobusu musiał wjechać do rowu by uniknąć zderzenia

Inne
Miał zakaz prowadzenia pojazdów, ale to jego najmniejsze zmartwienie
12 godziny temu 8,379

Miał zakaz prowadzenia pojazdów, ale to jego najmniejsze zmartwienie

Inne
Chciał skoczyć z mostu. Policjanci uratowali życie 27-latka!
14 godziny temu 15,966 2

Chciał skoczyć z mostu. Policjanci uratowali życie 27-latka!

Miasto Koło
Pogoda w Kole na najbliższy weekend. Będzie chłodno
16 godziny temu 2,259

Pogoda w Kole na najbliższy weekend. Będzie chłodno

Gmina Kłodawa
Jarmark Bożonarodzeniowy w Kłodawie
16 godziny temu 2,353

Jarmark Bożonarodzeniowy w Kłodawie

Wydarzenia
Graficzna podróż z Sławomirem Łosowskim z zespołu Kombi: Wernisaż i spotkanie autorskie w Kole
16 godziny temu 1,315

Graficzna podróż z Sławomirem Łosowskim z zespołu Kombi: Wernisaż i spotkanie autorskie w Kole

R E K L A M A