W uroczystości i ocenie stołów Kół Gospodyń Wiejskich wziął udział Ireneusz Niewiarowski, senator.
Tradycyjnie dożynki rozpoczęła msza święta w kościele parafialnym pw. Najświętszej Marii Panny w Kłodawie.
Natomiast uroczystości obrzędowe święta plonów odbyły się na boisku sportowym w Górkach. Gości przywitali starostowie dożynek – Marzena Kołodziejczak z Górek oraz Janusz Andrzejewski z Pomarzan, a także burmistrz Kłodawy Józef Chudy. Po części oficjalnej i korowodzie wieńców na scenie zaprezentowali się lokalni artyści oraz zespoły folklorystyczne. W trakcie dożynek można było również obejrzeć prace miejscowych rzeźbiarzy, malarzy i hafciarek.
Do konkursu kulinarnego przystąpiło 11 sołectw, Stowarzyszenie Oświatowe w Górkach oraz rodzina Tyksińskich oraz Ostrowskich . Jury oceniało dekoracje stołów, wystrój oraz smak i wygląd potraw. Wybór najlepszego stołu nie był łatwy. Panie z kół gospodyń wiejskich przygotowały wiele pysznych, tradycyjnych potraw. Można było spróbować m.in. faszerowanej kaczki, czerniny, chłodniku i wiele ciast. Oceny potraw dokonał również Ireneusz Niewiarowski, który nie ukrywał, że właśnie faszerowana kaczka była wyśmienita. Po burzliwej dyskusji pierwsze miejsce przypadło sołectwu z Górek, drugie z Wólki Czepowej, a trzecie z Krzykos. Zwycięskie sołectwa dostały od Senatora album o senacie, a wszystkie pozostałe listy gratulacyjne.
Sołectwo z Górek będzie reprezentowało powiat kolski podczas Festiwalu Kuchni Wielkopolskiej, który odbędzie się 17 września w Gnieźnie.