Samorząd Województwa Wielkopolskiego, jak co roku, zaprasza na swoje stoisko podczas Targów „Smaki Regionów”. Organizatorami wydarzenia są Międzynarodowe Targi Poznańskie i Związek Województw RP. Tegoroczna edycja jednego z najsmaczniejszych wydarzeń kulinarnych, w którym prezentowane będą produkty regionalne niemal z wszystkich zakątków Polski potrwa od 29 września do 1 października, w pawilonie 3A na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Serdecznie zapraszam na stoisko Samorządu Województwa Wielkopolskiego, gdzie produkty regionalne zaprezentuje 30 wystawców z całej Wielkopolski. Będą to producenci zdrowej, lokalnej żywności, restauratorzy oraz przetwórcy, których wyrobom nie sposób się oprzeć. Ponadto targom towarzyszy wiele inicjatyw związanych z promowaniem niemarnowania żywności
– mówi Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego.
Koneserzy żywności opartej na lokalnych i tradycyjnych recepturach będą mogli spróbować m.in. mięsa i wędliny, sery – smażone, kozie czy dojrzewające, przetwory mleczne, miody, wyroby piekarnicze i cukiernicze, przetwory owocowo-warzywne z ekologicznych gospodarstw czy oleje tłoczone na zimno. Podczas trzydniowego święta żywności Samorząd Województwa Wielkopolskiego przygotował wiele atrakcji, w tym pokazy kulinarne z udziałem znanego kucharza.
W tym roku gościem specjalnym wydarzenia będzie szef kuchni Laurentiu Zediu, znany z licznych występów telewizyjnych jako Chef Lorek. Podczas pokazów kulinarnych, które odbędą się w piątek od godz. 10.15 do godz. 15.00 dla uczniów szkół gastronomicznych z Wielkopolski oraz w sobotę od godz. 10.00, podczas otwartego pokazu dla zwiedzających, zaprezentuje m.in. dania z wykorzystaniem żywności zagrożonej marnotrawstwem.
Również w sobotę o godz. 12.15 po raz pierwszy odbędzie się Bitwa Małych Mobilnych Kuchni Warsztatowych, w której gotowanie promujące niemarnowanie jedzenia zaprezentują wielkopolskie banki żywności. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.
Serdecznie zapraszamy!