Lekkie opady śniegu 1.1

Tradycyjny pączek ma około 350 kalorii. Dietetyczny, pieczony w domu - 170 kcal

Autor: Pap 16 Luty 2023 przeczytasz w ok. 4 min.
Tradycyjny pączek ma około 350 kalorii. Dietetyczny, pieczony w domu - 170 kcal
© Pixabay
(0) | Czytano:
4,653 razy | przeczytasz w ok. 4 min.

Tradycyjny pączek ma około 350 kalorii, aby go "spalić" potrzebny jest 40-minutowy spacer. "W tłusty czwartek możemy sobie jednak pozwolić na małe łakomstwo, zwłaszcza, kiedy jemy tę zdrowszą wersję pączka, upieczoną w domu" - mówi Monika Maćków, dietetyk kliniczny z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

R E K L A M A
0
Czytano:
4,653 razy
Udostępnij

Dietetyk wskazuje, że jeden tradycyjny pączek ma około 350 kilokalorii, niespełna 6 gramów białka, ponad 50 gramów węglowodanów i około 13 gramów tłuszczu. Jeszcze więcej kalorii, bo 400 w 100 gramach, ma pączek hiszpański, ale prawdziwą "bombą kaloryczną" są faworki, które w 100 gramach mają 400 kcal.

Maćków podkreśla też, że pączki i faworki to głównie źródło tłuszczów nasyconych i węglowodanów prostych, które w nadmiarze sprzyjają otyłości i chorobom układu krążenia. "Dlatego takie produkty zaleca się okazjonalnie, a jeśli mamy taką możliwość, zachęcam do pączków, czy faworków zrobionych samodzielnie w domu, ponieważ wiemy, co i w jakiej ilości do nich dodajemy. Jeśli pączki kupujemy, to zwracajmy uwagę na miejsce ich wytwarzania. Lepiej, by były to sprawdzone piekarnie lub cukiernie, gdzie takie wyroby są tradycyjnie przyrządzane bez zbędnych dodatków" – powiedziała Maćków.

Dietetyk z Katedry Żywienia Człowieka UPWr. podała przepisy na domowe, tłustoczwartkowe wypieki w wersji "light". Jeden pączek z tego przepisu to 170 kcal, a faworek jedynie 40 kcal.

Pączki pieczone:

Składniki:

15 g drożdży świeżych (lub opakowanie suszonych)

1 łyżeczka cukru trzcinowego

200-240 ml mleka 2% tłuszczu (letniego )

375 g mąki pszennej razowej (2,5 szklanki)

30 g masła min 82% tłuszczu (wcześniej rozpuszczonego i ostudzonego)

1 jajko

50 g cukru (1/4 szklanki)

200 g dżemu, powideł lub konfitury - najlepiej domowej

50 g cukru pudru (4-5 łyżek)

Przygotowanie:

Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wlej mniej więcej 200 ml letniego mleka – dokładnie wymieszaj – przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. W dużej misce umieść mąkę, jajko, rozpuszczone i ostudzone masło oraz cukier. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – jeśli jest za gęste, to dodaj więcej mleka. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.

Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko zagnieć, wyłóż na lekko posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wycinaj pączki (o średnicy 7 cm) i układaj placki na blaszce do pieczenia (zachowaj odstępy między pączkami). Pozostałe ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij pączki. Blachę z pączkami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (na tryb termoobieg), wstaw pączki i piecz około 10-12 minut – do złotego koloru. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika. Dżem przełóż do szprycy cukierniczej (albo worka z długą tylką). Wąskim nożem zrób nieduże nacięcie w pączki i nadziej dżemem. Na koniec posyp pączki cukrem pudrem.

Dietetyczne pełnoziarniste faworki:

Składniki:

200 g mąki pełnoziarnistej 2000

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 szczypta soli

2 żółtka

100 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu

Przygotowanie:

Do miski wbij 2 żółtka, dodaj 100 g jogurtu naturalnego, łyżeczkę cukru waniliowego i szczyptę soli. Zmiksuj wszystkie składniki na puszystą masę. Dodaj 200 g mąki i wyrób ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. Jeśli by się kleiło, dosyp odrobinę mąki. Z ciasta uformuj kulę i uderz nią o stół kilkanaście razy (przez przynajmniej kilka minut). Powoduje to, że ciasto staje się elastyczne i mniej klejące. Następnie gotowe ciasto odłóż na 10 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na grubość ok. 2-3 mm, i pokrój na 1,5 cm paski o długości około 10 cm. W środku zrób nacięcie i przewlecz jeden koniec przez dziurkę. Przygotowane faworki wyłóż na blasze, na papierze do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. na termoobiegu przez 10 minut.(PAP)

autor: Piotr Doczekalski

pdo/ jann/

Oceń artykuł

0%
0%
0%
0%
0%
0%
Oddanych głosów: 0
R E K L A M A
R E K L A M A
Komentarze (0)
dodając komentarz akceptujesz regulamin. Pamiętaj o wzajemnym szacunku! HejtSTOP
Inne
Chciał skoczyć z mostu. Policjanci uratowali życie 27-latka!
2 godziny temu 7,723 1

Chciał skoczyć z mostu. Policjanci uratowali życie 27-latka!

Miasto Koło
Pogoda w Kole na najbliższy weekend. Będzie chłodno
3 godziny temu 805

Pogoda w Kole na najbliższy weekend. Będzie chłodno

Gmina Kłodawa
Jarmark Bożonarodzeniowy w Kłodawie
3 godziny temu 724

Jarmark Bożonarodzeniowy w Kłodawie

Wydarzenia
Graficzna podróż z Sławomirem Łosowskim z zespołu Kombi: Wernisaż i spotkanie autorskie w Kole
3 godziny temu 731

Graficzna podróż z Sławomirem Łosowskim z zespołu Kombi: Wernisaż i spotkanie autorskie w Kole

Miasto Koło
Nowe kamery monitoringu w Kole - poprawa bezpieczeństwa dzięki wsparciu zewnętrznemu
22 godziny temu 11,285 1

Nowe kamery monitoringu w Kole - poprawa bezpieczeństwa dzięki wsparciu zewnętrznemu

Gmina Grzegorzew
Sportowcy z Grzegorzewa podsumowują rundę jesienną
22 godziny temu 3,072

Sportowcy z Grzegorzewa podsumowują rundę jesienną

R E K L A M A