Nasiona chia, nazywanej także szałwią hiszpańską, to produkt, który w ostatnich latach stał się bardzo popularny. Stanowią bogate źródło cennych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, które wpływają korzystnie na kondycję człowieka. Nasiona chia zawierają również sporo ważnych minerałów i witamin, co sprawia, że są produktem, który warto wdrożyć do diety. Jakie są właściwości nasion chia i czy wywołują jakieś działania niepożądane?
Nasiona chia - co to jest?
Nasiona szałwii hiszpańskiej to małe nasiona rośliny chia, pochodzącej z Meksyku i Gwatemali. Charakteryzują się niewielkimi rozmiarami i płaskim kształtem oraz błyszczącą, gładką fakturą. Najczęściej spotykane są nasiona chia w kolorze czarnym, choć występują także w kolorze białym lub brązowym.
Solidną dawkę wiedzy o nasionach chia znajdziesz również pod adresem https://zielares.pl/blog/nasiona-chia-wlasciwosci-skutki-uboczne-zastosowanie/
Skład nasion chia
Nasiona chia cenione są przede wszystkim ze względu na ich bogaty skład, a szczególnie zawartość kwasów tłuszczowych omega. Nasiona chia zawierają więcej omega-3 niż łosoś norweski, który przez wiele lat uważany był za najbogatsze źródło tego składnika. Około 75% tłuszczów zawartych w chia to kwas omega-3 (ALA), a ok. 20% to kwasy omega-6.
Nasiona chia zawierają także sporą ilość błonnika i białka oraz wiele cennych minerałów i przeciwutleniaczy. Wśród składników o właściwościach prozdrowotnych, zawartych w nasionach chia wyróżniamy:
mangan;
fosfor;
miedź;
selen;
żelazo;
magnez;
wapń;
kwas chlorogenowy;
kwas kawowy;
kwercetynę.
Właściwości nasion chia
Ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3 nasiona chia mogą wspomagać:
pracę mózgu, zwiększając pamięć i koncentrację;
układ nerwowy; spowalniają procesy demencji i łagodzą objawy depresji;
wzrok; zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej;
układ sercowy; zapobiegają nadciśnieniu.
Dodatkowo szacuje się, że kwasy omega-3 regulują poziom cholesterolu w surowicy krwi i mogą zapobiegać miażdżycy oraz chorobie wieńcowej.
Oprócz kwasów omega-3, pozostałe składniki aktywne zawarte w chia wpływają korzystnie na:
prawidłowe funkcjonowanie układu kostno-stawowego;
ochronę przed wolnymi rodnikami (działanie antyoksydacyjne);
zdrowie serca;
zmniejszenie ryzyka rozwoju niektórych nowotworów;
procesy transportu tlenu w organizmie;
działanie układu nerwowego;
zwalczanie stanów zapalnych;
obniżenie poziomu cukru we krwi.
Jak jeść nasiona chia?
Nasiona chia to produkt bardzo odżywczy, który warto wdrożyć do diety, jednak nie w zbyt dużej ilości. Zbyt duża zawartość błonnika może zmniejszać wchłanialność niektórych składników odżywczych, a czasem nawet zamknąć światło jelita. Zaleca się spożywanie maksymalnie 40 gram nasion chia dziennie, najlepiej rozłożonych na dwie porcje po półtorej łyżki.
Nasiona chia sprawdzają się jako dodatek do różnego rodzaju wypieków. Można je dodać do owsianki, musli, a nawet lodów. Świetnie komponują się w sałatkach, a ze względu na zdolność do pęcznienia, można z nich stworzyć ciekawy deser z jogurtem lub mlekiem kokosowym.
Podoba Ci się ten artykuł? Zajrzyj zatem na Zielares.pl gdzie znajdziesz solidną dawkę wiedzy na temat ziół, witamin i suplementów.
Nasiona chia - przeciwwskazania i skutki uboczne
Pomimo tego, że nasiona chia zawierają wiele cennych składników odżywczych, przeciwwskazaniem do ich stosowania są jakiekolwiek schorzenia przewodu pokarmowego. Poza tym chia są raczej bezpieczne w stosowaniu, choć mogą powodować alergie. Zaleca się, aby przy spożywaniu nasion chia pić duże ilości wody, zwłaszcza jeśli nasiona nie zostały wcześniej namoczone. Ma to zapobiec ewentualnym problemom trawiennym.
Nasiona chia - czy są bezpieczne dla kobiet w ciąży?
Nie ma specjalnych przeciwwskazań do tego, aby pani spodziewająca się dziecka, wdrożyła do swojej diety nasiona chia. Ze względu na właściwości, składnik ten może wręcz pomóc w przypadku:
zaparć i hemoroidów - zawarty w nasionach błonnik pomaga uregulować procesy trawienia i wypróżniania’
anemii - nasiona chia zawierają sporo żelaza, które warto uzupełniać w ciąży, aby zapobiegać lub leczyć anemię;
niedoboru wapnia - jest to minerał, który ma duże znaczenie dla prawidłowego rozwoju kostno-stawowego płodu.
Nasiona chia chętnie spożywane są także przez sportowców, którzy doceniają je za dużą zawartość białka.