Przez cały maj wychowankowie Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. Św. Mikołaja w Kole uczestniczyli w autorskim projekcie edukacyjnym SKO dotyczącym problematyki marnowania żywności. Tematyka i zagadnienia poruszane podczas realizacji projektu nie są przypadkowe, bowiem według danych Banków Żywności statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności, co plasuje nas na piątym miejscu w Unii Europejskiej.
W skali całego kraju daje to 9 milionów ton jedzenia, czyli aż 18 miliardów obiadów. Ponadto wytwarzanie żywności jest kosztowne dla środowiska naturalnego, wymaga zużycia wody, energii i przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych. Marnując żywność, szkodzimy więc środowisku i domowym finansom. Cele, jakie przyświecały projektowi zakładały uświadamianie konieczności niemarnowania żywności, promowanie i utrwalanie dobrych praktyk związanych z racjonalnym kupowaniem żywności oraz jej umiejętnym przechowywaniem i przetwarzaniem, jak również zachęcanie uczniów, rodziców i nauczycieli do świadomego gospodarowania żywnością.
Zadania zrealizowane w trakcie projektu obejmowały m.in. 12 godzin zajęć teoretycznych i 42 godziny zajęć praktycznych. Podczas tych pierwszych uczniowie poznawali najważniejsze przyczyny marnowania żywności oraz sprawdzone, skuteczne i co najważniejsze, bardzo proste sposoby na jej niemarnowanie. Zajęcia praktyczne odbywały się w formie kreatywnych warsztatów kulinarnych, podczas których każda klasa zdobywała wiedzę i umiejętności, jak resztkowe składniki zamienić w pyszne, zdrowe i pełnowartościowe dania. W "zero waste menu" znalazły się m.in.: zapiekany ryż z jabłkami, domowa pizza, tosty, zapiekanka ziemniaczana z porem, soki owocowe, sałatka jarzynowa z warzyw z niedzielnego rosołu, jarskie łódeczki, chleb smażony w jajku, placuszki bananowe, zapiekanka z bułki, kotlety ziemniaczane i wiele innych. Projektowi towarzyszył również wewnątrzszkolny konkurs „Matematyka w kuchni”, podczas którego uczniowie zmierzyli się z zadaniami związanymi z żywnością, zakupami, gotowaniem i przechowywaniem jedzenia. Po cyklu zajęć teoretycznych i praktycznych na uczestników czekało jeszcze zadanie projektowe, które miało również charakter konkursu i polegało na przygotowaniu przez klasy kart z przepisami na najciekawsze danie z resztek. Komisja konkursowa, powołana przez autorów projektu, po wnikliwej ocenie zgłoszonych prac przyznała 1. miejsce dla kasy I-II PDP, 2. miejsce dla klasy V-VIII oraz 3. miejsce dla klasy I-III PDP. Nagrodami za trzy pierwsze lokaty były: e-karta o wartości 50 zł na zakupy w Empiku, edukacyjne gry planszowe i książki. Wszystkie klasy, które wykonały zadanie projektowe także otrzymały dyplom oraz nagrody książkowe.
W realizację celów i zadań majowego przedsięwzięcia aktywnie włączyli się również rodzice wychowanków kolskiego SOSW, którzy razem ze swoimi pociechami wspólnie gotowali i przygotowywali dania ze składników resztkowych, aby uchronić je przed wyrzuceniem i zmarnowaniem. Ponadto autorom projektu udało się zaangażować dzieci i młodzież z przedszkoli i szkół powiatu kolskiego. Dla nich bowiem ogłoszono powiatowy konkurs plastyczny „Żywność – ja nie marnuję!”, na który nadesłano 23 prace z Przedszkoli w Barłogach, nr 3 i 6 w Kole oraz Szkół Podstawowych w Barłogach, Wrzącej Wielkiej, nr 1 i 5 w Kole.
Autorzy projektu „My nie marnujemy, czyli zero waste w kuchni” – opiekunowie SKO i „W kuchni Mikołaja” w SOSW w Kole, wychowawczynie klasy 2 i 3 - Iwona Nowicka, Agnieszka Frątczak, dziękują uczniom i ich rodzicom za ponadprzeciętne zaangażowanie oraz nauczycielom za wsparcie i pomoc w realizacji.