(3)
R E K L A M A
Zachmurzenie 4.8

Tłusty czwartek. Co warto wiedzieć o pączkach?

Autor: Redakcja portalu e-kolo.pl 19 Luty 2020 przeczytasz w ok. 2 min.
Tłusty czwartek. Co warto wiedzieć o pączkach?
© Pixabay
(3) | Czytano:
7,786 razy | przeczytasz w ok. 2 min.

Tłusty czwartek przypada na ostatni czwartek przed Wielkim Postem i jednocześnie zaczyna ostatni tydzień karnawału. W tym dniu dozwolone jest objadanie się słodkimi wypiekami. W tym roku tłusty czwartek przypada 20 lutego.

R E K L A M A
3
Czytano:
7,786 razy
Udostępnij

Początki tłustego czwartku sięgają czasów pogańskich. Właśnie tego dnia świętowano odejście zimy. Świętowanie opierało się na spożywaniu tłustych potraw, głównie mięs. Pączki z nadzieniem ze słoniny traktowano jako zagryzkę.

Dopiero około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj spożywania pączków na słodko. Nie były to jednak pączki jakie znamy obecnie. Nadziewane były orzeszkami i migdałami. Obecnie w tłusty czwartek najczęściej spożywane są pączki i faworki zwane także chrustami.


Przepis na pączki:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki

  • 0,5 szklanki mleka

  • 3 dag drożdży

  • 4 łyżki cukru

  • 2 całe jaja i 2 żółtka

  • 10 dag masła

  • 0,25 szklanki spirytusu

  • aromat pomarańczowy

  • 6 dag smażonej skórki pomarańczowej

  • konfitura różana (opcjonalnie dżem pomarańczowy)

  • tłuszcz do smażenia

Lukier:

  • niepełna szklanka cukru

  • 6 łyżek wody

  • 0,5 łyżeczki octu 6-procentowego

 

Drożdże (najlepiej o temp. pokojowej) rozetrzyj z łyżką cukru. Dodaj ciepłe (nie gorące!) mleko i 5 łyżek mąki. Odstaw do wyrośnięcia Połącz jajka z żółtkami. Wymieszaj z resztą cukru. Ubij na parze. Wysyp mąkę na stolnicę lub do dużej miski. Uformuj kopczyk, wzrób w nim wgłębienie, wlej rozczyn, ubite jajka oraz aromat. Zagnieć ciasto. Dobrze je wyrób z rozpuszczonym masłem, połową drobno pokrojonej skórki pomarańczowej i spirytusem.

Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, delikatnie uformuj wałeczki o średnicy około 5 cm. Pokrój je na plastry o grubości 2 cm

Spłaszcz każdy krążek. Na środek połóż łyżeczkę konfitury lub dżemu. Nakryj drugim krążkiem. Zlep brzegi, by powstały kulki.

Odkładaj kulki na ściereczkę posypaną mąką. Pozwól im wyrosnąć.

Rozgrzej w garnku tłuszcz. Kolejno wkładaj do niego pączki (spodem do góry). Smaż z obu stron na złotobrązowy kolor. Po wyjęciu z tłuszczu, osączaj na papierowym ręczniku.

Przygotuj lukier: cukier zalej wodą, ugotuj syrop „do nitki”. Dodaj ocet, lekko wymieszaj.

Pączki polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.

Smacznego!

Oceń artykuł

0%
0%
0%
0%
0%
0%
Oddanych głosów: 0
R E K L A M A
R E K L A M A
Komentarze (3)
dodając komentarz akceptujesz regulamin. Pamiętaj o wzajemnym szacunku! HejtSTOP
Gosc · 19 Luty 2020
Ja mam pączki jutro mogę świętować.
Czytelniczka · 19 Luty 2020
Dziękuję za przepus ! Zaraz go wypróbuję !
czytelnik · 19 Luty 2020
Smacznego!
Miasto Koło
W ostatnim tygodniu odeszli od nas [16-02 - 23-02-2025]
41 minuty temu 1,399

W ostatnim tygodniu odeszli od nas [16-02 - 23-02-2025]

Miasto Koło
Na kolskim zamku pojawi się taras widokowy i oświetlenie? Rusza przetarg
1 dzień temu 10,678 4

Na kolskim zamku pojawi się taras widokowy i oświetlenie? Rusza przetarg

Pożary
Krzewata - Pożar dachu w budynku mieszkalnym
1 dzień temu 4,000

Krzewata - Pożar dachu w budynku mieszkalnym

Miasto Koło
Kandydat na Prezydenta RP Grzegorz Braun zaprasza na spotkanie w Kole
1 dzień temu 7,757

Kandydat na Prezydenta RP Grzegorz Braun zaprasza na spotkanie w Kole

Inne
To był pracowity tydzień dla kolskich strażaków [PODSUMOWANIE TYGODNIA]
1 dzień temu 3,604 1

To był pracowity tydzień dla kolskich strażaków [PODSUMOWANIE TYGODNIA]

Gmina Kościelec
Dobry początek rozgrywek szachistów z Kościelca
1 dzień temu 787

Dobry początek rozgrywek szachistów z Kościelca

R E K L A M A