Tłusty czwartek przypada na ostatni czwartek przed Wielkim Postem i jednocześnie zaczyna ostatni tydzień karnawału. W tym dniu dozwolone jest objadanie się słodkimi wypiekami. W tym roku tłusty czwartek przypada 20 lutego.
Początki tłustego czwartku sięgają czasów pogańskich. Właśnie tego dnia świętowano odejście zimy. Świętowanie opierało się na spożywaniu tłustych potraw, głównie mięs. Pączki z nadzieniem ze słoniny traktowano jako zagryzkę.
Dopiero około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj spożywania pączków na słodko. Nie były to jednak pączki jakie znamy obecnie. Nadziewane były orzeszkami i migdałami. Obecnie w tłusty czwartek najczęściej spożywane są pączki i faworki zwane także chrustami.
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki mleka
3 dag drożdży
4 łyżki cukru
2 całe jaja i 2 żółtka
10 dag masła
0,25 szklanki spirytusu
aromat pomarańczowy
6 dag smażonej skórki pomarańczowej
konfitura różana (opcjonalnie dżem pomarańczowy)
tłuszcz do smażenia
Lukier:
niepełna szklanka cukru
6 łyżek wody
0,5 łyżeczki octu 6-procentowego
Drożdże (najlepiej o temp. pokojowej) rozetrzyj z łyżką cukru. Dodaj ciepłe (nie gorące!) mleko i 5 łyżek mąki. Odstaw do wyrośnięcia Połącz jajka z żółtkami. Wymieszaj z resztą cukru. Ubij na parze. Wysyp mąkę na stolnicę lub do dużej miski. Uformuj kopczyk, wzrób w nim wgłębienie, wlej rozczyn, ubite jajka oraz aromat. Zagnieć ciasto. Dobrze je wyrób z rozpuszczonym masłem, połową drobno pokrojonej skórki pomarańczowej i spirytusem.
Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, delikatnie uformuj wałeczki o średnicy około 5 cm. Pokrój je na plastry o grubości 2 cm
Spłaszcz każdy krążek. Na środek połóż łyżeczkę konfitury lub dżemu. Nakryj drugim krążkiem. Zlep brzegi, by powstały kulki.
Odkładaj kulki na ściereczkę posypaną mąką. Pozwól im wyrosnąć.
Rozgrzej w garnku tłuszcz. Kolejno wkładaj do niego pączki (spodem do góry). Smaż z obu stron na złotobrązowy kolor. Po wyjęciu z tłuszczu, osączaj na papierowym ręczniku.
Przygotuj lukier: cukier zalej wodą, ugotuj syrop „do nitki”. Dodaj ocet, lekko wymieszaj.
Pączki polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.
Smacznego!