(3)
Bezchmurnie 6.7

Tłusty czwartek. Co warto wiedzieć o pączkach?

Autor: Redakcja portalu e-kolo.pl 19 Luty 2020 przeczytasz w ok. 2 min.
Tłusty czwartek. Co warto wiedzieć o pączkach?
© Pixabay
(3) | Czytano:
7,694 razy | przeczytasz w ok. 2 min.

Tłusty czwartek przypada na ostatni czwartek przed Wielkim Postem i jednocześnie zaczyna ostatni tydzień karnawału. W tym dniu dozwolone jest objadanie się słodkimi wypiekami. W tym roku tłusty czwartek przypada 20 lutego.

R E K L A M A
3
Czytano:
7,694 razy
Udostępnij

Początki tłustego czwartku sięgają czasów pogańskich. Właśnie tego dnia świętowano odejście zimy. Świętowanie opierało się na spożywaniu tłustych potraw, głównie mięs. Pączki z nadzieniem ze słoniny traktowano jako zagryzkę.

Dopiero około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj spożywania pączków na słodko. Nie były to jednak pączki jakie znamy obecnie. Nadziewane były orzeszkami i migdałami. Obecnie w tłusty czwartek najczęściej spożywane są pączki i faworki zwane także chrustami.


Przepis na pączki:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki

  • 0,5 szklanki mleka

  • 3 dag drożdży

  • 4 łyżki cukru

  • 2 całe jaja i 2 żółtka

  • 10 dag masła

  • 0,25 szklanki spirytusu

  • aromat pomarańczowy

  • 6 dag smażonej skórki pomarańczowej

  • konfitura różana (opcjonalnie dżem pomarańczowy)

  • tłuszcz do smażenia

Lukier:

  • niepełna szklanka cukru

  • 6 łyżek wody

  • 0,5 łyżeczki octu 6-procentowego

 

Drożdże (najlepiej o temp. pokojowej) rozetrzyj z łyżką cukru. Dodaj ciepłe (nie gorące!) mleko i 5 łyżek mąki. Odstaw do wyrośnięcia Połącz jajka z żółtkami. Wymieszaj z resztą cukru. Ubij na parze. Wysyp mąkę na stolnicę lub do dużej miski. Uformuj kopczyk, wzrób w nim wgłębienie, wlej rozczyn, ubite jajka oraz aromat. Zagnieć ciasto. Dobrze je wyrób z rozpuszczonym masłem, połową drobno pokrojonej skórki pomarańczowej i spirytusem.

Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, delikatnie uformuj wałeczki o średnicy około 5 cm. Pokrój je na plastry o grubości 2 cm

Spłaszcz każdy krążek. Na środek połóż łyżeczkę konfitury lub dżemu. Nakryj drugim krążkiem. Zlep brzegi, by powstały kulki.

Odkładaj kulki na ściereczkę posypaną mąką. Pozwól im wyrosnąć.

Rozgrzej w garnku tłuszcz. Kolejno wkładaj do niego pączki (spodem do góry). Smaż z obu stron na złotobrązowy kolor. Po wyjęciu z tłuszczu, osączaj na papierowym ręczniku.

Przygotuj lukier: cukier zalej wodą, ugotuj syrop „do nitki”. Dodaj ocet, lekko wymieszaj.

Pączki polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.

Smacznego!

Oceń artykuł

0%
0%
0%
0%
0%
0%
Oddanych głosów: 0
R E K L A M A
R E K L A M A
Komentarze (3)
dodając komentarz akceptujesz regulamin. Pamiętaj o wzajemnym szacunku! HejtSTOP
Gosc · 19 Luty 2020
Ja mam pączki jutro mogę świętować.
Czytelniczka · 19 Luty 2020
Dziękuję za przepus ! Zaraz go wypróbuję !
czytelnik · 19 Luty 2020
Smacznego!
Miasto Koło
Wielkopolska ratuje żywność!
6 godziny temu 686

Wielkopolska ratuje żywność!

MS
Miasto Koło
Sklep ACTION prosi o zwrot niebezpiecznego produktu
8 godziny temu 8,631

Sklep ACTION prosi o zwrot niebezpiecznego produktu

Gmina Kłodawa
Indywidualne Mistrzostwa Szkoły w Szachach w Kłodawie - triumf Marysi Kowalewskiej i Oliwiera Chwiałkowskiego
8 godziny temu 1,468

Indywidualne Mistrzostwa Szkoły w Szachach w Kłodawie - triumf Marysi Kowalewskiej i Oliwiera Chwiałkowskiego

Miasto Koło
Ferio Konin zaprasza na bezpłatne warsztaty florystyczne!
9 godziny temu 343

Ferio Konin zaprasza na bezpłatne warsztaty florystyczne!

MS
Miasto Koło
Starlinki nad naszym niebem zachwyciły czytelników. Sprawdź kiedy dziś je obserwować [FOTO]
10 godziny temu 4,200

Starlinki nad naszym niebem zachwyciły czytelników. Sprawdź kiedy dziś je obserwować [FOTO]

Gmina Kłodawa
Rekordowy wynik kwesty cmentarnej w Kłodawie [FOTO]
10 godziny temu 2,928

Rekordowy wynik kwesty cmentarnej w Kłodawie [FOTO]

6 godziny temu 686
R E K L A M A

Newsletter - bądź na bieżąco

Dołącz do listy czytelników Newslettera, i otrzumuj specjalnie przygotowane dla Ciebie zestawienia informacji. Korzystanie z newslettera jest dobrowolne, darmowe i w każdej chwili istnieje możliwość rezygnacji. Dodając adres do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych