Bezchmurnie -0.6

Walcząc z marnowaniem żywności

Autor: Redakcja e-kolo.pl 28 Sierpień 2019 przeczytasz w ok. 2 min.
Walcząc z marnowaniem żywności
© Ireneusz Niewiarowsk
(0) | Czytano:
5,952 razy | przeczytasz w ok. 2 min.

W Kole akcja obejmie ponad 10 sklepów. Aby wszystko przebiegło sprawnie potrzebujemy partnerstwa lokalnego – powiedział dziś na konferencji prasowej w Kole Ireneusz Niewiarowski, prezes Banku Żywności w Koninie.

R E K L A M A
0
Czytano:
5,952 razy
Udostępnij

W życie weszła ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Ustawa nakłada na duże sklepy ( na razie powyżej 400m2) obowiązek przekazywania niesprzedanych, ale dobrych jakościowo artykułów spożywczych organizacjom charytatywnym. W naszym regionie będzie to Bank Żywności.

Mamy swój udział w tym sukcesie. Jako bank, jako federacja i ja osobiście uczestnicząc w posiedzeniach komisji i w Sejmie. To bardzo ważna, trzecia ustawa. Pierwsza zwalniała z Vat-u za przekazywaną żywność, druga zdjęła Vat z dystrybucji żywności. Dzięki tamtym ustawom uratowaliśmy 12 tysięcy ton żywności. Ta ustawa uratuje 90 tysięcy ton żywności rocznie

– podkreślił prezes banku.

Ustawa zobowiązuje sklepy do przekazywania żywności, każda placówka ma obowiązek podpisać umowę z organizacją zajmującą się dystrybucją żywności. W Koninie będzie to Bank Żywności. Oprócz tego ustawa nakłada obowiązki dotyczące edukacji.

Edukacją dotyczącą marnowania żywności zajmujemy się od kilku lat. Uczymy właściwego gotowania, wykorzystania produktów. Prowadzimy warsztaty w tym zakresie. Do tej pory przeprowadziliśmy 539 warsztatów, w których udział wzięło ponad 9 tysięcy naszych podopiecznych. Kolejne ruszają w styczniu

– informuje Joanna Piekarczyk, dyrektor banku.

Bank prowadzi edukację również wśród dzieci i młodzieży, organizuje spotkania m.in. w sadach, gdzie podaje zdrowy posiłek i przeprowadza konkursy plastyczne. Od kilku lat organizuje również marsze przeciwko marnowaniu żywności. W tym roku w ramach Światowego Dnia Żywności organizuje zbiórkę żywności, warsztaty i otwarte drzwi.

Aby wszystko przebiegało sprawnie potrzebne jest lokalne partnerstwo.

 Musimy tą żywność odebrać, a potem przekazać osobom potrzebującym. Dlatego aby wszystko przebiegało sprawnie potrzebujemy partnerów w kilkudziesięciu gminach. Dlatego proszę organizacje pozarządowe lub inne podmioty, aby już kontaktowały się z Bankiem Żywności w Koninie. Bardzo to usprawni naszą pracę i pomoże we właściwej dystrybucji żywności

– mówi I. Niewiarowski.

Marnowanie żywności ma nie tylko aspekt moralny, ale również dotyczący zanieczyszczenia środowiska. Aby wyprodukować 1 kg wołowiny potrzebne jest od 5 do 10 tysięcy litrów wody.

Do tej pory Bank Żywności w Koninie rozprowadził w powiecie kolskim 4 tysiące ton żywności wartej ponad 12 mln zł.

Oceń artykuł

0%
0%
0%
0%
0%
0%
Oddanych głosów: 0
R E K L A M A
R E K L A M A
Komentarze (0)
dodając komentarz akceptujesz regulamin. Pamiętaj o wzajemnym szacunku! HejtSTOP
Wypadki
Kierowca autobusu musiał wjechać do rowu by uniknąć zderzenia
6 godziny temu 9,960

Kierowca autobusu musiał wjechać do rowu by uniknąć zderzenia

Inne
Miał zakaz prowadzenia pojazdów, ale to jego najmniejsze zmartwienie
10 godziny temu 8,193

Miał zakaz prowadzenia pojazdów, ale to jego najmniejsze zmartwienie

Inne
Chciał skoczyć z mostu. Policjanci uratowali życie 27-latka!
13 godziny temu 15,889 2

Chciał skoczyć z mostu. Policjanci uratowali życie 27-latka!

Miasto Koło
Pogoda w Kole na najbliższy weekend. Będzie chłodno
14 godziny temu 2,228

Pogoda w Kole na najbliższy weekend. Będzie chłodno

Gmina Kłodawa
Jarmark Bożonarodzeniowy w Kłodawie
15 godziny temu 2,327

Jarmark Bożonarodzeniowy w Kłodawie

Wydarzenia
Graficzna podróż z Sławomirem Łosowskim z zespołu Kombi: Wernisaż i spotkanie autorskie w Kole
15 godziny temu 1,301

Graficzna podróż z Sławomirem Łosowskim z zespołu Kombi: Wernisaż i spotkanie autorskie w Kole

R E K L A M A